Vrouwenopvang Susan Rose gaat waarschijnlijk eind dit jaar dicht

Foto: Safegroup

Door landelijke herverdeling van het budget voor vrouwenopvang moet Susan Rose op 1 januari waarschijnlijk haar deuren sluiten.

Susan Rose in de Waterstraat vangt vrouwen en kinderen op als de situatie thuis door huiselijk geweld onhoudbaar is. De opvang maakt deel uit van Safegroup in Breda.

De organisatie kreeg twee jaar geleden van staatssecretaris Van Rijn te horen dat de vrouwenopvang in Nederland op de schop moet. Eind 2014 werd bekend dat dat concreet betekent dat Safegroup vanaf 2016 2,5 miljoen euro minder subsidie krijgt. Dat is 48% van het totale budget.

Drastische keuzes

“Je snapt dat op zo’n moment de kaasschaaf niet meer helpt. Je zult drastische maatregelen moeten nemen. Wij hebben gekozen om de locatie Valkenhorst in Breda open te houden. Daar vangen we vrouwen en kinderen op die zich in een crisissituatie bevinden,” vertelt Safegroup-bestuurder Ernie van Dooren.

In Susan Rose kunnen vrouwen en kinderen veilig wonen als ze te maken hebben met een onveilige situatie thuis. Susan Rose biedt hen maximaal drie maanden onderdak. Het gezin krijgt zo een time-out: het is de bedoeling dat de vrouwen daarna teruggaan naar huis of een andere oplossing gevonden hebben.

Definitief besluit

Op dit moment ligt het voorstel van Safegroup bij de gemeente Breda. “Het woord ‘voorstel’ klinkt vreemd. Het is immers niet onze keus, maar wij denken die korting van 48% op deze manier deels te kunnen realiseren. Met pijn in het hart natuurlijk.”

De gemeente Breda moet – in overleg met de achttien andere gemeenten in West-Brabant – het voorstel goedkeuren. Van Dooren: “We gaan ervan uit dat dat nog vóór het zomerreces gebeurt.”

Safegroup heeft dan nog een klein halfjaar om de sluiting voor te bereiden. Niet alleen vrouwen en kinderen zijn de dupe, maar de organisatie zal ook bijna de helft van haar personeel moeten ontslaan.

Sociale wijkteams

En dan? Waar kunnen vrouwen en kinderen dan nog terecht? “Niet bij ons. En nee, er is ook geen alternatief, ben ik bang”, zegt Van Dooren spijtig. “Het is de bedoeling van de staatssecretaris dat sociale wijkteams gaan zorgen voor vroegtijdige signalering zodat situaties niet uit de hand lopen.”

Die wijkteams worden dit jaar opgetuigd. In sommige gemeenten zijn ze al aan het werk, maar in Roosendaal is het nog niet zover. Is de opdracht die ze meekrijgen van de staatssecretaris niet een erg grote verantwoordelijkheid voor zulke jonge teams?

Van Dooren: “Dat ben ik met je eens. Vrouwen die met huiselijk geweld te maken krijgen, vragen niet snel om hulp. Daarom zal de omgeving – familie, buren, vrienden, school, huisarts – vaker aan de bel moeten trekken.”

150619 Veilig ThuisVeilig Thuis

Zie jij huiselijk geweld in je omgeving? Deel je zorgen met Veilig Thuis, 0800-2000. De organisatie is 24 uur per dag te bereiken. Veilig Thuis is de opvolger van Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld.

Van Dooren legt uit: “Als er bij Veilig Thuis een melding binnenkomt, stellen zij een onderzoek in en schakelen zo nodig deskundigen in. Dat kan bijvoorbeeld ook het sociale wijkteam zijn. Als er echt sprake is van een crisissituatie, kunnen we de vrouwen en kinderen in Breda in Valkenhorst opvangen.”

Susan Rose

Wanneer Susan Rose helemaal vol zit – en dat is meestal het geval – verblijven er dertig vrouwen en veertig kinderen. Het opvanghuis is in juni 2012 geopend. In 2013 werden er 53 vrouwen met 68 kinderen opgevangen, in 2014 verbleven er in totaal 55 vrouwen met 62 kinderen.

De opvang Susan Rose huurt het gebouw van de zusters Franciscanessen van Charitas. De Lionsclub Roosendaal heeft destijds bijgedragen aan de kindvriendelijk inrichting van de binnentuin.

Dossier: Interviews
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen