Stichting Street Dirt Challenge pakt zwerfafval aan

Foto: Stichting Street Dirt Challenge

Pedro Oosthoek probeert met de stichting Street Dirt Challenge mensen aan te sporen om tijdens hun wandeling zwerfafval op te ruimen. De initatiefnemer van deze stichting en ondernemer in Etten-Leur en Roosendaal doet dit door een grabber en speciale Street Dirt Challenge tas aan te bieden.

Lancering site en facebookpagina
Vanaf 2 december gingen ze officieel van start door de lancering van de site www.streetdirtchallenge.nl en de Street Dirt Challenge op facebook waardoor bestellen van de pakketten mogelijk is,.

(Zwerf)afval is ergernis nummer 1

Buurtfacts deed onderzoek naar alle meldingen bij gemeentes en daaruit is gebleken dat bijna 30% van klachten gaan over (zwerf)afval. Hiermee is (zwerf)afval ergernis nummer één. In 2015 waren er ruim 400.000 klachten waren over zwerfafval. Er wordt veel geklaagd, maar de mensen ruimen het niet op omdat ze het vies vinden. Als elk huishouden in Nederland een grabber zou hebben, is er geen excuus meer om niet te helpen opruimen. Als iedereen deze tas regelmatig meeneemt als hij gaat wandelen, werkt iedereen mee aan een schoner Nederland.

Geen grote schoonmaakacties maar dagelijks, wekelijks of maandelijks

“Doordat je een grabber en tas in huis hebt, hoef je niet op een grote schoonmaakactie te wachten om zelf al initiatief te nemen.” zegt Pedro Oosthoek, initiatiefnemer van de Street Dirt Challenge. “Of je het nu doet terwijl je hond uitlaat of als je naar school loopt of tijdens je lunch een rondje loopt. Door de Street Dirt Challenge-tas mee te nemen is het niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor het milieu. Het kan in de buurt van je woonomgeving, maar ook tijdens een wandeling door een natuurgebied.“

“Er zijn al heel veel initiatieven waar verenigingen, bedrijven en consumenten aan mee doen om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid zwerfafval in Nederland minder wordt. Maar tijdens mijn wandeltochten bleek dat het er nog niet genoeg zijn, gezien de hoeveelheid afval die er overal ligt,” aldus Oosthoek. “De meeste organiseren een dag of een moment om een bepaald gebied schoon te houden om het samen met anderen schoon te maken. Heel goed, maar de overige 364 dagen gooien anderen mensen er gewoon weer afval. Wij proberen er een gewoonte van te maken. Bedrijven, scholen en groepen kunnen bij ons een grabber met een tas bestellen. Zodat ieder op hun eigen moment een stukje van Nederland schoonmaken waar zij zich storen aan het zwerfafval. Geen excuus meer om het niet doen. Vele handen maken licht werk, dus met zijn alle aan de slag: Street Dirt Challenge.”

Street Dirt Challenge

Om mensen op de hoogte te stellen van de Street Dirt Challenge, is op 1 december op Facebook de Street Dirt Challenge gestart. De bedoeling van deze uitdaging is dat mensen (minimaal) één keer zwerfafval opruimen, de resultaten doorgeven op de site en drie andere mensen uitdagen om hetzelfde te doen. Wil je het niet doen? Dan beloof je zelf niets op de grond te gooien en doneer je €50 aan de Stichting Street Dirt Challenge waardoor twee vrijwilligers kunnen helpen opruimen. De bedoeling is een sneeuwbaleffect waardoor de Street Dirt Challenge uiteindelijk in heel Nederland bekend wordt.

De uiteindelijke uitdaging is bewustwording om afval niet zomaar op de grond te gooien

“Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat mensen stoppen met het achterlaten van afval. Om die gedragsverandering te bewerkstelligen, moet er eerst een bewustwording worden gerealiseerd. Vandaar dat we iets hebben gedacht, waardoor het hopelijk bij mensen in hun routine komt.”

Oosthoek kwam op het idee tijdens zijn dagelijkse wandelingen tijdens zijn herstel van een hernia. Hij stoorde zich aan het zwerfafval dat hij dagelijks tegenkwam. Hij ging dit verzamelen en kwam daarbij op het idee om andere wandelaars te stimuleren mee te doen. Een schonere wereld begint bij jezelf, maar je bereikt het sneller door het met zijn allen te doen. Vandaar dat hij de stichting Street Dirt Challenge heeft opgericht en zo mensen en organisaties motiveert mee te doen.

'

Reacties

article
52198
Pedro Oosthoek probeert met de stichting Street Dirt Challenge mensen aan te sporen om tijdens
https://roosendaal.nieuws.nl/actie/52198/stichting-street-dirt-challenge-pakt-zwerfafval-aan/
2017-12-07T13:36:51+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/288/2017/12/07133618/zwerfafval-opruimen.jpg
in actie, in bedrijf