Duurzame Bergse Reusjes zijn uit logeren

Foto: Saver

Onlangs ontving Saver vier Bergse ‘Reusjes’ uit handen van de Bergse Stadsreuzen. Ze zijn gemaakt van afvalmateriaal, door kinderen van diverse basisscholen uit Bergen op Zoom en komen een jaar lang in Roosendaal logeren.

Met de duurzame reuzen wil Saver bij alle bezoekers van het pand op een ludieke manier aandacht vragen voor het scheiden van afval en hergebruik van grondstoffen. In juni van dit jaar hielden de Bergse Stadsreuzen weer een Internationale Reuzenstoet in het historische centrum van Bergen op Zoom. Deze editie stond de Bergse reuzin Trui van de Toren in de schijnwerpers. Op zondag 18 juni trok een stoet met het thema ‘Sint Gertrudis, bron van inspiratie’ door de Bergse straten.

Op zaterdag 17 juni vond er, voor het eerst in de geschiedenis, een Kinderreuzenstoet plaats. Kinderen van diverse (basis)scholen in Bergen op Zoom en omgeving werden gevraagd een reus te maken van afval. En gebouwd werd er: er werden 8 nieuwe reuzen vervaardigd: van gerecycled materiaal en dus superduurzaam. Iedere gigant heeft zijn eigen verhaal en is door de leerlingen zelf bedacht en gemaakt. Vier ervan zijn nu dus te zien in het pand van Saver, aan de Stepvelden 8 in Roosendaal: ‘Sancta Gertruda’ van BS Sancta Maria, ‘Lepelientje’ van BS De Wegwijzer, ‘Madame Naturia’ van BS Marco Polo en ‘Joost van de Boom’ van BS School Oost.

Geschiedenis reuzen

Reuzenverhalen komen al eeuwen voor in de westerse geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de vele volksverhalen en sprookjes waarin reuzen een hoofdrol spelen. Net als bijvoorbeeld de Christelijke en Joodse teksten over Goliath, die door David verslagen wordt. Ook de Griekse mythologie vertelt over Atlas, die de wereld op zijn schouders draagt of Kolossus van Rhodos die de haven beschermt. In de Middeleeuwen werden reuzen of grote poppen meegedragen in processies als onderdeel van de verbeelding. Vanaf de Franse Revolutie (1789) werden reuzen verboden en zijn er zelfs enkele vernietigd. De laatste honderd jaar nemen reuzengroepen in populariteit toe. De reuzengroepen van deze eeuw bieden voornamelijk vermaak en ontspanning richting de burgers van verschillende Europese landen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen