Bekroning op het werk voor de Letse cultuurdagen in Roosendaal

Foto: LVkoris.NL

Na de zeer geslaagde ‘Letse cultuurdagen ‘ welke van 23 tot en met 25 februari van dit jaar in Roosendaal hebben plaatsgevonden, was het vervolgens toeleven naar het grote zang- en dansfestival in Riga. In deze hoofdstad van Letland vonden afgelopen week alle festiviteiten plaats.

Dit muziekfestival van ongekende omvang welke beschouwd wordt als de koor- en zang Olympische spelen, wordt om de vijf jaar gehouden en dit al sinds 1873 ! Omdat Letland dit jaar viert dat men 100 jaar bestaat, werd het festival dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, nog grootser gevierd dan men al gewend is.

Onderscheiding uit handen van de Minister van Cultuur

Vanwege de grote verdienste van de in Roosendaal woonachtige dirigente Gunita Kronberga om de Letse cultuur en in het bijzonder de rijke muziekcultuur van deze Baltische staat, te verspreiden onder Nederlanders, mocht zij op maandag 2 juli uit handen van de Minister van Cultuur Dace Melbārde hiervoor een oorkonde in ontvangst nemen. Tijdens een receptie van Letse musici thans wonende over de hele wereld, ontving Gunita Kronberga tot haar eigen grote verbazing in aanwezigheid van diverse hoogwaardigheidsbekleders, deze oorkonde als erkenning. De ‘Gouden zaal’ van het gebouw van de Letse associatie waar deze ceremonie plaatsvond, ademde precies de uitbundige sfeer uit van alle activiteiten welke van 1 tot en met 8 juli in Riga plaatsvonden. Een happening van gepaste trots in een omlijsting van feest waarbij van vroeg tot laat muziek werd uitgevoerd en theater gebracht werd in Parken, scholen, theaters en waar eigenlijk niet.

Deelname aan het grote zang- en dansfestival

Maandenlang had het statutair in Roosendaal gevestigde Lets/Nederlandse koor LVkoris.NL toegewerkt naar hun deelname aan het festival. Het koor LVkoris.NL bestaat uit in Nederland woonachtige Letse mensen en Nederlanders die de Letse muziek inmiddels in hun hart gesloten hebben en staat onder leiding van Gunita Kronberga. Om uiteindelijk deel te kunnen nemen aan het festival met zo’n 16.500 koristen, moet men door een
selectie komen. Een van die voorrondes vond voor koristen met een Lets paspoort en woonachtig op het vaste land van Europa dus plaats in Roosendaal. Toen mochten bezoekers aan de verschillende activiteiten door de 300 Letse deelnemers, al ervaren hoe bijzonder hun muziekcultuur is. Afgelopen week met zo’n 50.000 deelnemers hetzij tijdens dansvoorstellingen, kooruitvoeringen of gezamenlijk, kregen alle betrokkenen de  afwisselende ervaring mee van emotie en kippenvel. Zo groots, zo uniek! Wanneer de speakers tijdens de urenlange parade bij het passeren van LVkoris.nl welkom heet het koor uit Niederland/Rosendale, dan is trots het minste wat men voelt.

Uniek muzikaal festival met als bindmiddel cultuur

De sfeer van dit festival is niet te beschrijven. Jong en oud was de hele week aanwezig hetzij als deelnemers hetzij als bezoekers aan de vele optredens. Dat cultuur verbindt en ongekend belangrijk is voor zijn of haar identiteit is met dit dans- en festival 2018 in Riga opnieuw onderstreept. De stad liep maandag leeg. Deelnemers gingen allemaal weer naar hun huis waarbij ze als bindmiddel van het thuisland de muziek hebben. Over vijf jaar hoopt men elkaar opnieuw te mogen ontmoeten. Ook LVkoris.NL hoopt dan weer deel te mogen nemen.

Reacties

article
56034
Na de zeer geslaagde ‘Letse cultuurdagen ‘ welke van 23 tot en met 25 februari
https://roosendaal.nieuws.nl/cultuur/56034/bekroning-op-werk-letse-cultuurdagen-roosendaal/
2018-07-11T07:33:14+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/288/2018/07/11073216/Roosendaal-getoond-tijdens-het-korenfestival-in-Riga.jpg
cultuur