Brabantserfgoed.nl in het teken van de Tachtigjarige Oorlog

Foto: Brabants Erfgoed/ Peter Snayers, 1628, Museo Nacional del Prado

Brabantserfgoed.nl staat in de maand oktober in het teken van de Tachtigjarige Oorlog in Brabant. Deze oorlog is vanuit Hollands perspectief een succesverhaal: Willem van Oranje bevrijdde Nederland van Spanje.

In Brabant werd de strijd daadwerkelijk uitgevochten. Elke streek en stad, en ieder dorp heeft te maken gehad met de gevolgen van deze strijd. Ruim veertig erfgoedliefhebbers, waaronder leden van heemkundekringen, archivarissen en medewerkers van musea en universiteiten belichten deze maand op brabantserfgoed.nl de grote nationale gebeurtenissen tijdens de Tachtigjarige Oorlog vanuit lokaal perspectief. Ook zijn er evenementen in Eindhoven en Breda rondom dit thema.

Gezamenlijk het verhaal vertellen van de Tachtigjarige Oorlog in Brabant

450 jaar geleden begon de Tachtigjarige Oorlog. Een oorlog die Nederland heeft gemaakt tot het land dat het nu is, maar ook een oorlog die is uitgevochten in Brabant. Boerderijen werden geplunderd, dorpen verwoest en steden belegerd. Reden voor erfgoedplatform brabantserfgoed.nl om oktober – de Maand van de Geschiedenis – uit te roepen tot themamaand ‘de Tachtigjarige Oorlog in Brabant’. De redactie dook zelf in dit roemruchte stukje geschiedenis, maar haalde ook verhalen op bij ruim veertig erfgoedliefhebbers. Op brabantserfgoed.nl/80jo staat een volledig overzicht van alle artikelen.

De archeologische sporen van de Tachtigjarige oorlog in Eindhoven In boekhandel Van Piere in Eindhoven geeft Wouter Loeff, hoofdredacteur van brabantserfgoed.nl op 7 oktober om 15.00 uur een inleiding op het onderwerp de Tachtigjarige Oorlog in Brabant. Hierna neemt Nico Arts, stadsarcheoloog van Eindhoven, het publiek mee naar het verleden aan de hand van bijzondere archeologische objecten die in Eindhoven gevonden zijn.

Voorvertoning NTR serie 80 Jaar Oorlog in het Kasteel van Breda

Dit najaar zendt de NTR de televisieserie ‘80 Jaar Oorlog’ uit. Op 25 oktober om 18.30 uur krijgt het publiek een voorvertoning van deze serie in het Kasteel van Breda. De voorvertoning wordt omkleed met lezingen door Wouter Loeff, hoofdredacteur van brabantserfgoed.nl, Monique Rakhorst, curator van het Stedelijk Museum Breda en historisch onderzoeker Boudewijn van de Calseijde. Hans Goedkoop presenteert de avond en vertelt meer over de tentoonstelling over de Tachtigjarige Oorlog in het Rijksmuseum.

Brabantserfgoed.nl en Erfgoed Brabant

Op brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.

'

Reacties

article
57174
Brabantserfgoed.nl staat in de maand oktober in het teken van de Tachtigjarige Oorlog in Brabant. Deze
https://roosendaal.nieuws.nl/cultuur/57174/brabantserfgoed-nl-teken-tachtigjarige-oorlog/
2018-10-05T10:35:45+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/288/2018/10/05103004/breda-2.jpg
cultuur