Zwerfboekendag – dit zwerfboek ligt er speciaal voor jou!

Foto: Corinne Bekker

Als je vandaag in de trein zit of door het park loopt, kan daar zomaar een boek liggen. Niet verloren of vergeten, maar neergelegd voor jou. Vandaag is de lente-editie van Zwerfboekendag.

Vier keer per jaar is het Dag van het Zwerfboek: 13 januari, 13 april, 13 juli en 13 oktober. De Steenwijkse Margje Heida kwam met het idee. Sommige bookcrossers vinden dat het niet uitmaakt op welke dag je een boek op pad stuurt. Anderen vinden Heida’s initiatief een goede manier om extra aandacht te vragen voor het zwerfboek.

Boeken gooi je niet weg…

Boeken weggooien, dat doe je niet. Een ‘echte’ boekenliefhebber gruwelt bij het idee dat een boek bij het oud papier belandt. Je kunt de boeken naar een tweedehandsboekwinkel brengen, maar daar word je niet rijk van. Verkopen via internet is een optie, maar wat oudere, gelezen boeken raak je daar echt niet kwijt. Weggeven dan? Kan, maar aan wie? Steeds meer mensen kiezen ervoor boeken door te geven aan onbekenden, bijvoorbeeld door een boek achter te laten op een openbare plek of in een boekenkast voor zwerfboeken.

Bookcrossing

Label zwerfboekSommigen gebruiken liever de Engelse term ‘bookcrossing’, anderen geven de voorkeur aan ‘zwerfboeken’. Het komt op hetzelfde neer. Zwerfboeken hebben iets romantisch. Je vindt ze, bent verrast, leest ze en geeft ze weer door. In zwerfboek-termen gesproken: je laat ze weer los. Waarom mensen het doen? De een doet het uit oogpunt van duurzaamheid of consuminderen, de ander ziet het als een originele manier van opruimen.

Je kunt de boeken die je loslaat voorzien van een code. Je hoopt dat de vinder de moeite neemt om op de website van Bookcrossing die code in te voeren. Zo kun je je boeken volgen. Zeker Engelstalige boeken die in treinen of op Schiphol worden losgelaten, komen in allerlei landen terecht. Maar een boek dat een mooie zwerftocht maakt door West-Brabant, is minstens zoveel waard.

Bookcrossing wint in hoog tempo aan populariteit. Nederland staat zelfs op de vierde plek in de top-10 van Bookcrossing-landen na de VS, Duitsland en Engeland.

Zwerfboeken tussen de geiten

Vorige zomer hebben de geiten van Kinderboerderij Minnebeek gezelschap gekregen van een Kinderzwerfboekenkast. Op de kinderboerderij is het volgens coördinator Joyce de Lange elke dag zwerfboekendag. “Regelmatig zie ik kinderen in de kast neuzen of er een boek uit halen. En buurtbewoners voorzien ons royaal van kinderboeken om de kast aan te vullen.”

Kinderzwerfboekendag

Overigens was er in 2014 voor het eerst, midden in de Kinderboekenweek, een Kinderzwerfboekendag. Ook de BiebVANnU deed mee. Niet met biebboeken, want die moeten terug naar de bibliotheek, maar met échte zwerfboeken met een sticker NEEM MIJ MEE. Op de website kinderzwerfboek kun je kinderboeken op reis sturen en volgen.Kinderzwerfboek, zwerfboek

Nationaal Fonds Kinderhulp beheert de site voor het kinderzwerfboek. Dat is niet voor niets. Alle kinderen moeten in de gelegenheid zijn om te lezen, is de gedachte. Met de kinderzwerfboeken proberen ze de taalontwikkeling van kinderen een steuntje in de rug te geven.

In Roosendaal zes Kinderzwerfboek-stations

De gemeente Roosendaal telt inmiddels zes Kinderzwerfboek-stations. Behalve op Kinderboerderij Minnebeek staan er ook kasten voor zwerfboeken op:

  • Basisschool Gezellehoek, Rodenbachlaan 31
  • Kinderdagverblijf Domino, Jan Sluijtersstraat 2
  • Fysiotherapie Kalsdonk, Heilig hartplein 35
  • ADHD en Dyslexie inst. Roosendaal, Parklaan 7
  • OBS de Rietgoor, Heulberg 1

Miss a meal if you have to, but don’t miss a book.
Jim Rohn

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen