De meest legendarische kinderboeken

Foto: Public Domain/Pixabay

Vandaag vieren we de Internationale Dag van het Kinderboek. Deze dag heeft als doel de liefde voor het lezen te bevorderen en aandacht te vragen voor kinderboeken. Daarom de vijf meest memorabele kinderboeken uit Nederland op een rijtje gezet.

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt

Wie kent Annie M.G. Schmidt nou niet? Ze schreef talloze boeken waaronder Pluk van de Petteflet, Abeltje, Minoes, maar haar bekendste boekenreeks is misschien wel Jip en Janneke. Het verhaal van twee buurkinderen die samen van alles meemaken. Schmidt schreef de verhaaltjes wekelijks voor het dagblad Het Parool, maar de verhalen werden later gebundeld in boeken.

Hoe overleef ik – Francien Oomen

De jeugdserie Hoe overleef ik van Francien Oomen telt maar liefst zestien boeken. Het verhaal gaat over het leven van Rosa. Haar ouders zijn gescheiden, ze heeft een vriend die ze Neuz noemt en zit in de puberteit. In ieder boek wordt iets uitgelicht dat elke puber meemaakt. Bijvoorbeeld hoe overleef ik mijn eerste zoen, een gebroken hart of de ouders. Francien Oomen heeft voor deze serie veel verschillende prijzen mogen ontvangen.

Pinkeltje – Dick Laan

Pinkeltje vertelt het verhaal over een mannetje met een witte baard en een puntmuts. Pinkeltje is altijd behulpzaam en vriendelijk voor iedereen, maar hij vertoont zich nooit aan mensen, omdat hij niet weet of hij ze kan vertrouwen. De belangrijkste uitzondering is meneer Dick Laan zelf, aan wie Pinkeltje zijn avonturen vertelt. Laan heeft maar liefst dertig boeken uitgebracht.

Nijntje – Dick Bruna

Het fictieve konijn Nijntje staat vooral bekend om zijn uiterlijk. Nijntje is met dikke kaderlijnen en grotendeels in primaire kleuren getekend in de vorm van een konijn. Een Nijntjeboek bevat vierentwintig pagina’s, met op elke rechterpagina een tekening en op elke linkerpagina vier regels vers. Er zijn dertig boeken uitgekomen

Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman

Misschien ken je Kruistocht in spijkerbroek van de film, maar oorspronkelijk is het een boek. Thea Beckman heeft voor dit boek onder andere de Gouden Griffel gekregen en de Europese prijs voor beste historische jeugdboek. Het verhaal gaat over een zestienjarige jongen die aan een experiment met een tijdmachine meewerkt. Hij strandt in de dertiende eeuw en sluit zich daar aan bij de Kinderkruistocht, die op dat moment toevallig langs trekt. Met behulp van zijn twintigste-eeuwse kennis weet hij een heleboel kinderen van een zekere ondergang te redden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen