Boeken van powervrouwen

Foto: CC0 Public Domain/Pixabay

Er zijn boeken die je zo raken, dat ze je nog lang bijblijven; van een meisje dat vlucht van een gedwongen huwelijk tot een vrouw die haar leven op het spel zet om haar familie te redden.

Dit zijn vijf boeken van powervrouwen die je niet snel zag vergeten volgens Vrouw.nieuws.nl:

Het meisje dat van IS won – Farida Khalaf

Farida Khalaf vertelt in ‘Het meisje dat van IS won’ haar verhaal. Toen ze achttien jaar was vielen IS-terroristen het bergdorp in Noord-Irak binnen waar ze woonde. Khalaf werd meegenomen en daarna verkocht op de slavinnenmarkt in Raqqa. Meer levend dan dood belandde ze in een containerkamp waar ze haar laatste poging waagde om te ontsnappen.

Het meisje met de zeven namen – Hyeonseo Lee

Hyeonseo Lee is vijftien jaar als ze vlucht uit Noord-Korea. Na een publieke executie weet ze niet of Noord-Korea echt de beste plek op de wereld is, zoals leider Kim Il-Sung doet voorkomen. Veertien jaar later keert Lee terug naar de Noord-Koreaanse grens om haar moeder en broer naar Zuid-Korea te smokkelen. Ze riskeert gevangenisstraf, marteling en mogelijk publieke executie.

Ik was negen toen ik moest trouwen – Nojoud Ali

Nojoud Ali woont in Jemen en wordt op haar negende uitgehuwelijkt aan een man die drie keer zo oud is. Hij misbruikt en mishandelt haar elke dag. Op een dag besluit ze weg te lopen en vraagt Ali bij de rechter een echtscheiding aan. Deze opmerkelijke gebeurtenis zorgde voor veel opschudding in Jemen.

Safa, de kleine woestijnbloem – Waris Dirie

Safa Four is een meisje uit een van de sloppenwijk van Afrika. Waris Dirie heeft haar gevraagd om in de verfilming van haar levensverhaal te spelen. Dirie, een voorvechter van vrouwenrechten, staat erop dat haar ouders beloven om Safa nooit te laten besnijden. In ruil daarvoor, waar de ouders van Safa een contract voor hebben ondertekend, steunt ¬Dirie het gezin financieel. Als Dirie erachter komt dat de ouders het jonge meisje toch willen laten besnijden zet ze alles op alles om Four te beschermen.

Het Achterhuis – Anne Frank

Het dagboek van Anne Frank mag natuurlijk niet achterblijven. Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. In haar dagboek schreef ze over haar leven in het achterhuis waar ze ondergedoken zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, vader Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter gepubliceerd werd. Het Achterhuis is een van de meest gelezen boeken ter wereld en is in meer dan dertig landen verschenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen