Overheid start deze week met verspreiding jodiumtabletten

Foto: CC0 Creative Commons / Ulleo

Deze week begint de overheid met het versturen van jodiumtabletten. De ‘operatie jodiumtabletten verspreiden’ komt voort uit internationale afspraken over de gezondheidsrisico’s als er een ramp zou gebeuren bij een van de kerncentrales in België en Nederland.

Jodiumtabletten beschermen niet tegen radioactiviteit maar wel tegen schildklierkanker die daar uit kan voortkomen.

Straal van 100 km

Als je jonger dan 40 jaar bent en je woont binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale, krijg je een setje jodiumtabletten. Voor jongeren onder de 18 geldt een straal van 100 kilometer. Dat is omdat het risico op schildklierkanker door radioactief jodium groter is bij jongeren dan bij ouderen. Zwangere vrouwen kunnen de tabletten zelf halen en bij een ramp innemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Deze pillen dien je overigens pas in te nemen wanneer de overheid dit aangeeft.

Internationale richtlijnen

De massale campagne lijkt wat tegenstrijdig: aan de ene kant zegt de regering dat alle kerncentrales veilig zijn, aan de andere kant worden er massaal jodiumtabletten uitgedeeld. Volgens minister Schippers gaat het niet om de vraag of de centrales veiliger of onveiliger zijn dan 30 jaar geleden, of in de toekomst misschien onveiliger worden. Het gaat om internationale richtlijnen die voorschrijven dat we zoveel mogelijk voorbereid moeten zijn op een eventuele kernramp.

Kostbare tijd

De jodiumtabletten liggen nu centraal opgeslagen in Nederland. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd.

Bescherming tegen radioactief jodium

Naast de maatregelen schuilen en evacueren, is het innemen van jodiumtabletten één van de maatregelen die de overheid kan afkondigen om mensen te beschermen. De jodiumtabletten bieden (alleen) bescherming tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen. In Nederland staat er een kerncentrale in Borssele; in Petten en Delft staan onderzoeksreactoren.

  • KLIK HIER om te checken of jij jodiumtabletten gaat krijgen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen