Sneller naar (verpleeg)huis dankzij digitale overdracht patiëntgegevens

Foto: redactie

De tijd dat een patiënt na een verblijf in het Bravis ziekenhuis de ontslagbrief meekrijgt voor het verpleeghuis, verzorgingshuis of thuiszorgorganisatie is voorbij.

Om deze zorg te regelen was de transferverpleegkundige van het ziekenhuis veel tijd kwijt met bellen en mailen naar andere instellingen. De overdracht komt voortaan vanuit het elektronisch patiëntendossier van Bravis automatisch terecht in de Elektronische Cliënten Dossiers (ECD’s) van Groenhuysen, Thuiszorg West-Brabant, tanteLouise en binnenkort Surplus.

Met de eOverdracht gaat het aanvragen en toewijzen van nazorg veel efficiënter. ‘Een digitaal platform waar vraag en aanbod samenkomen’, zo beschrijft informatie adviseur Marc Verkerke van het Bravis ziekenhuis het systeem dat het ziekenhuis gebruikt om zorginformatie over te dragen naar verpleeghuizen en thuiszorg. Een methodiek waarmee de regio (Westelijk West Brabant) flink voorop loopt en zelfs één van de eerste is in ons land.

Een werkwijze die voor iedereen, van patiënt tot zorginstantie, tijdswinst oplevert. Geen papier meer dat kwijt kan raken en de informatie hoeft niet meer ingescand te worden. ‘Bij Groenhuysen beschikken we nu veel sneller over gegevens’, aldus Ruud Coppens, manager Informatisering & Automatisering. ‘Voorheen kwam de klant zonder voorgeschiedenis binnen. Nu reist de informatie als het ware voor de klant uit en is het gelijk inzichtelijk. Alles is geautomatiseerd. Het is op administratief vlak minder bewerkelijk en de juiste informatie is veel eerder bij de juiste persoon.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen