Welzijnsdouche genomineerd voor Planetree award

‘Een douche met aandacht voor de gehele mens, die het lichamelijke en psychisch welzijn van onze bewoners verbetert.’ Dit is de beschrijving van de ‘welzijnsdouche’, een project bij centrum voor Wonen & Zorg De Wildenborch dat dit jaar een Planetree award in de wacht kan slepen.

Groenhuysen behoort wederom tot één van de gegadigden die tijdens de Planetree Conferentie op donderdag 19 maart kans maakt op een Project Award.

Complementaire zorg

Heleen Nagtegaal houdt zich, naast haar werk als medewerker dagbesteding, op De Wildenborch bezig met het verlenen van complementaire zorg. Zij biedt massages, aromatherapie en badsessies. ‘Het is niet voor alle bewoners mogelijk om in bad te gaan, maar zij willen wel de aandacht en tijd nemen voor een ontspannen douchebeurt. Om te voldoen aan de wens van de bewoners, ging ik in gesprek met Vreni en Henny, beiden zorgmedewerkers op De Wildenborch. Samen kwamen wij op het idee om de welzijnsdouche op te starten. Een verzorgingsmoment met aandacht, contact en tijd voor elkaar.’

Wat is de welzijnsdouche?

De welzijnsdouche is een douche met aandacht voor de gehele mens, die het lichamelijke en psychisch welzijn van onze bewoners verbetert. ‘Een douche met sfeer,’ zegt Heleen. ‘We kleden de badkamer aan met een projectielamp, kaarsjes, muziek en etherische oliën. Daarna nodigen we de bewoner uit om naar de douche te gaan. Ze bepalen zelf hoe lang, op welke temperatuur en andere zaken rondom het douchen. Na de douche krijgen ze warme handdoeken om zich geslagen en smeren we lotion in. Na de lotion drinken we ook nog samen een bakje koffie of thee.’

Waarom is de welzijnsdouche uniek?

Bij Groenhuysen besteden we al ruimschoots aandacht aan complementaire zorg. Dit gebeurt op verschillende manieren, maar de welzijnsdouche is niet alleen uniek voor onze somatische bewoners, maar voor heel de organisatie. Het biedt geeft medewerkers een andere mogelijk om er echt voor de bewoners te zijn en geheel in te gaan op hun wensen en behoeften. De eenvoud, warmte en aandacht, leveren in de vorm van deze warme zorg, ontspanning en positieve energie voor zowel bewoners als medewerkers.

Breng uw stem uit!

Naast de welzijnsdouche zijn nog acht andere projecten in het bezit van een nominatie. Stuk voor stuk zijn de ingezonden initiatieven, inspirerend en laten ze op veel verschillende manieren merkbaar betere zorg met Planetree zien. Het publiek kan, net als andere jaren, een stem kan uitbrengen via https://www.planetree.nl/awards-2020. Ieder e-mailadres telt één keer mee. De sluitingsdatum voor de publieksstemmen is 21 februari 2020. Stem nu!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden