Polikliniek Oogheelkunde pakt zorg weer op

Foto: Bravis ziekenhuis

In verband met het corona-virus besloot het Bravis ziekenhuis half maart om zoveel mogelijk poliklinische afspraken en behandelingen stop te zetten. Nu de corona-drukte achter de rug lijkt wordt de reguliere zorg in het ziekenhuis weer opgepakt.

Langzaam maar zeker komt de patiëntenstroom in de poliklinieken van het Bravis ziekenhuis weer op gang. Het tempo daarvan wordt bepaald door de capaciteit van de wachtkamers. “We moeten rekening houden met de 1,5 meter afstand. Daardoor leveren we heel wat zitplaatsen in”, vertelt teamleidster Oogheelkunde Janine de Kok.

In de behandelkamer zijn ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. De onderzoeken worden voortaan uitgevoerd door één technisch oogheelkundig assistent. Na het onderzoek kan de patiënt naar huis en wordt door de oogarts gebeld met de uitslag van het onderzoek en de eventuele vervolgbehandeling. De patiënt is hierdoor korter in het ziekenhuis en komt met minder mensen in contact. Tevens dragen de medewerkers van het ziekenhuis een mond-neus-kapje en handschoenen. Na elke patiënt worden de handen gedesinfecteerd en wordt de apparatuur schoongemaakt. Op beide hoofdlocaties is er een aparte kamer voor het onderzoeken en behandelen van patiënten met de symptomen van corona. Tijdens deze onderzoeken zijn de medewerkers volledig beschermd met een speciaal masker, spatbril en isolatie-jas

De afgelopen weken werden alleen de noodzakelijke afspraken uitgevoerd. Zo moesten de oog-injecties doorgaan en werden mensen met ontstekingen geholpen. Staaroperaties, reguliere controles en metingen konden niet doorgaan. Per week werden zo’n 1200 patiënten afgebeld. Er werd veel begrip getoond. “Veel mensen waren blij dat we belden omdat premier Rutte had gezegd dat ze thuis moesten blijven”, aldus de Kok.

Sinds begin mei worden ook weer staaroperaties uitgevoerd. “We hebben daarvoor eigen operatiekamers en een eigen OK-team. Omdat we één anesthesiemedewerker hebben, kunnen we voorlopig maar één operatie tegelijk uitvoeren.” Het ziekenhuis doet er alles aan om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Er wordt meer gebruik gemaakt van de buitenpoli’s in Oudenbosch en Steenbergen. “We vragen de mensen om hun begrip als we vragen om naar één van de buitenpoli’s toe te rijden. De wachtlijsten worden anders nog langer”, zegt Janine.

Alles is in het werk gesteld om de patiënten veilig te kunnen ontvangen. Ook al gaat het om een gevaarlijke ziekte die iedereen kan krijgen en waar mensen aan kunnen overlijden, de kans dat je in het ziekenhuis besmet raakt met het corona-virus is kleiner dan in de supermarkt.    

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen