Inwoners Wouwse Plantage verbouwen eigenhandig dorpshuis de Spil

Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

Wouwse Plantage slaat de handen ineen om samen hun dorpshuis klaar te stomen voor de toekomst. Een toekomst waarin de Spil een nog belangrijkere functie krijgt dan nu.

De verbouwing van de Spil start op 15 april en zal ongeveer vier maanden duren. Het vernieuwde dorpshuis zal aan het eind van de zomer af zijn. Het gebouw blijft intussen gewoon open zodat zoveel mogelijk activiteiten door kunnen gaan.

Van plan naar realisatie

Het dorpshuis was ooit kleuterschool, daarna patronaat en het gebouw is nu alweer jarenlang als dorpshuis in gebruik. Het gebouw is eigendom van Stichting Buurtwerk Wouw, maar het Bewonersplatform Wouwse Plantage ijverde al jaren voor de verzelfstandiging van het dorpshuis. Enkele jaren geleden is daar met de oprichting van Stichting de Spil Wouwse Plantage schot in gekomen.

Inmiddels exploiteert de stichting het gebouw, in goed overleg met Buurtwerk. Sinds de overname wordt al gesproken over het opknappen en uitbreiden van het dorpshuis, maar de financiering rondkrijgen was een flinke klus.

Spil van het dorp

Het gaat er het bestuur van Stichting de Spil vooral om de uitstraling van het gebouw beter aan te laten sluiten bij de spilfunctie in het dorp en de nieuwe functionaliteiten van het gebouw.

“Op de huidige gevel is een houten bord nu het enige waaruit blijkt dat dit het dorpshuis is,” vertelt de secretaris van Stichting de Spil Wouwse Plantage, Wim van Limpt. “De nieuwe glazen pui moet duidelijk maken dat dit een gebouw is waar iedereen kan binnenlopen en waar van alles te doen is.”

Meer voorzieningen

Het doel van de verbouwing is om het dorpshuis klaar te stomen voor de toekomst. Met de trend van langer thuiswonende ouderen en de eenzaamheidsproblematiek – die ook in de dorpen speelt – is het van belang dat het dorpshuis de dorpelingen straks nog meer kan bieden.

Zo zal na de zomer de huisarts enkele dagdelen per week spreekuur houden in het gebouw en gaat het dorpshuis huisvesting bieden aan een fysiotherapeut, de prikdienst, een wijkzuster, de dagbesteding voor senioren en mogelijk ook verstrekking van warme maaltijden.

Dorpshuis De Spil
Zo komt het dorpshuis eruit te zien, bron: bestuur de Spil

De financiering

Het bekostigen van de verbouwing gebeurt met eigen middelen, een subsidie van de gemeente en bijdragen van de Rabobank, het Oranjefonds en enkele andere fondsen. Alles bij elkaar levert dit geen vetpot op maar volgens Van Limpt is het budget voldoende om met wat creativiteit de verbouwing te realiseren.

Van Limpt: ”We doen alles low budget. De leiding is in handen van een bedrijf hier uit het dorp, maar voor de uitvoering hebben we een club van zo’n twintigtal vrijwilligers met onder anderen enkele bouwvakkers die in de WW zitten, een aantal gepensioneerden en ondernemers die hun steentje bijdragen door alleen de materialen maar niet de manuren in rekening te brengen.”

Wethouder Saskia Schenk met vitale dorpen en wijken in haar portefeuille stelde voor om contact te leggen met een school voor praktijkonderwijs, maar dat was op dat moment al niet meer nodig. Van Limpt: “Je ziet dan echt dat saamhorigheidsgevoel van mensen uit het dorp die iets voor het dorp willen betekenen.”

‘Opknapbeurt hard nodig’

Een 16-jarige dorpsbewoner zegt: ”Ik kom zelf bijna nooit in de Spil, omdat er voor mijn leeftijd vrijwel niets te doen is. Voor de ouderen wel en de kinderen van de basisschool gymmen er. De verbouwing was al jaren nodig en ik denk dat vooral de oudere bewoners van Wouwse Plantage blij zijn dat het nu eindelijk zo ver is, aangezien zij degenen zijn die het meest van de voorzieningen in het dorpshuis gebruik maken.”

Ook helpen?

Handige handjes zijn nog steeds welkom. Neem contact op met Wim van Limpt via [email protected] of bel met (06) 22493090.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen