Dertiende Dag van de Leerplicht

Kellebeek College
Kellebeek College
Foto: roosendaal.nieuws.nl cc by-sa-2.0

De Dag van de Leerplicht is bedoeld om leerlingen, scholen en ouders bewust te maken van het nut van doorleren totdat zij een diploma of startkwalificatie hebben behaald.

Een heldere missie
In Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld. Toch zijn er nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. De gevolgen daarvan zien de jongeren op dat moment vaak nog niet. Vaak gaat het mis in de overgang van het  VMBO naar het MBO en op het MBO zelf. Wethouder Verbraak bezoekt het Kellebeek College dan ook met een heldere missie: jongeren bewust maken van hoe belangrijk het is om door te zetten, door te leren. Verkeerde keuzes nu, kunnen grote gevolgen hebben voor de toekomst.

Mooi verhaal over de leerplicht
Tijdens de gastles staat de wethouder ook stil bij de geschiedenis van de leerplicht. Het is een verhaal vol wetenswaardigheden, waard om (door) te vertellen. Zo werd de eerste leerplichtwet in 1900 met 50 tegen 49 stemmen aangenomen, doordat één van de tegenstanders (Francis David Schimmelpenninck) van zijn paard viel en daardoor niet op tijd in de Tweede Kamer was om te stemmen. ‘Het paard is verstandiger dan zijn meester,’ aldus voorstanders van de leerplichtwet destijds.

Donderdag 16 maart vindt de dertiende nationale Dag van de Leerplicht plaats. In Roosendaal verzorgt wethouder Hans Verbraak deze dag een gastles voor leerlingen van het Kellebeek College.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen