De Brink breit voor verbinding

Foto: Groenhuysen

De dames van de handwerkgroep van het centrum voor Wonen & Zorg De Brink hebben de afgelopen maanden lapjes gebreid in allerlei kleuren en maten. Textielkunstenaar Inge van Rijsbergen maakte er een kleurrijk wandkleed van.

Lianne Claassen, medewerker verenigingsleven van De Brink, vertelt: “Het idee is geboren als alternatief voor de schilderkist, onderdeel van de ‘spelcarrousel’, waarbij iedereen samenwerkt aan één schilderij. Nu hebben de dames van de handwerkclub samengewerkt aan het wandkleed. Voor mij staat het kleed symbool voor ‘verbondenheid en verscheidenheid’. Doordat er wekenlang samen werd gewerkt aan het wandkleed, zorgde dit voor verbinding onder de makers. De verschillende kleuren staan voor het individu.

Iedereen mag gezien worden. Een mooi voorbeeld van ‘Ouder worden, jezelf blijven’, waar we als Groenhuysen voor staan.” Toen er eind vorig jaar extra geld beschikbaar kwam voor de ouderenzorg, nam Lianne textielkunstenaar Inge van Rijsbergen in de arm om er een mooi geheel van te maken. Inge won onlangs de Cultuurprijs van Moerdijk. Naast haar werk als beeldend kunstenaar, is ze actief om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zo is ze onder andere betrokken bij de organisatie van de Kunst & Cultuurroute in Moerdijk. Textiel en textieltechniek vormen in haar werk de basis. Inge legt uit: “Mijn inspiratie zijn het leven, verbondenheid en vergankelijkheid. Dat is ook zichtbaar in het wandkleed. Het begint met lichte kleuren. Net zoals het leven begint met licht. En het eindigt met donkere kleuren die weer symbool staan voor de vergankelijkheid.”

Op tafel voor mevrouw Konings ligt een stapel lapjes in verschillende kleuren blauw: “Ik begon met het breien van katjes, nu ben ik bezig met een deken voor mensen in een rolstoel. Ik woon in een aanleunwoningen van Landjuweel naast De Brink. Samen breien is niet alleen gezellig, je ontmoet ook andere mensen.” Ook mevrouw De Been komt wekelijks naar de breiclub, “Hier op De Brink wordt veel georganiseerd. Naast breien doe ik ook mee met yoga, schilderen en gym. Ik brei voornamelijk beren en kleertjes voor de beren. Voor de kookclub heb ik er onlangs 12 gebreid. Bij ieder bord een beertje. Ondertussen heb ik al bijna 70 beren gebreid. Bijna de hele Brink heeft een beer van mij,” besluit ze lachend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen