Nationale Jongerenherdenking voor Roosendaalse jongeren

Foto: Nationale Jongerenherdenking

Op 4 mei staat Nederland 2 minuten stil; 2 minuten om alle Nederlanders te herdenken die zijn omgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog. In de loop der jaren hebben deze minuten van nationale
stilte echter een veel bredere betekenis gekregen.

Niet alleen worden oorlogsslachtoffers uit onze eigen geschiedenis herdacht, maar er wordt ook stilgestaan bij diegene die op dit moment nog altijd moeten leven in een oorlogssituatie; voor wie onderdrukking en angst nog altijd aan de orde van de dag is. Daarom staat Nederland op 4 mei stil; om ons bewust te zijn van de vrede waarin wij mogen leven en hen te gedenken voor wie dit niet vanzelfsprekend is.

Al bijna 75 jaar wordt de Nationale Dodenherdenking op dezelfde manier ‘gevierd’. Een samenkomst van mensen bij het lokale herdenkingsmonument; een kranslegging; het spelen van de taptoe gevolgd door de traditionele twee minuten stilte. Deze traditie moet zonder enige twijfel behouden blijven; ondanks de groeiende behoefte aan een nieuwe, modernere vorm. Met name jongeren kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het is om te leven in een oorlogssituatie. In 2017 is vanuit Rotterdam daarom een initiatief in beweging gekomen om de Dodenherdenking meer onder de aandacht te brengen bij jongeren middels de Nationale Jongerenherdenking. Een moderne variant op de traditionele Dodenherdenking in het bijzonder gericht op jonge mensen. In 2018 zullen naast Rotterdam ook Amsterdam en Roosendaal invulling geven aan deze nationale beweging. Cultuur Compaan, De Kring Roosendaal en Stichting Erfgoed Tongerlohuys (oftewel het Cultuur Cluster) hebben zich voorgenomen dit initiatief in Roosendaal te omarmen en een podium te bieden in
samenwerking met onder andere de Jongerenraad Roosendaal, Stichting Bevrijdingsfestival Roosendaal en Stichting JONG! Theater.

De invulling van deze openbare avond is tweeledig en bestaat uit een voor- en hoofdprogramma in en om het theater. Het voorprogramma zal plaatsvinden op het Tongerloplein en zal in het teken staan van ‘licht’. Op de trappen van het plein wordt een tijdelijke gedenkplaats ingericht waar door middel van kaarsen een imposant lichtmonument zal verrijzen. De kaarsen zitten in papieren zakken die zijn beschreven met teksten ter nagedachtenis aan dierbare overledenen. Het programma kent daarnaast ook een muzikale invulling. Een DJ zal plaatsnemen op het plein en in diezelfde nagedachtenis verzoeknummers draaien. Naast deze onderdelen bestaat het voorprogramma uit een indrukwekkende fototentoonstelling, lokale (live)muziek en een heuse escape experience.

Het hoofdprogramma vindt plaats in de Grote Zaal van De Kring Roosendaal. Niemand minder dan tv-presentator Tim Hofman zal het publiek aldaar welkom heten en hen het daaropvolgende uur meenemen door het programma. Om te beginnen wordt iedereen uitgenodigd de mobiele telefoon in de hand te nemen en een speciale website te openen. Een zogenaamde Smartphone Orchestra luidt de twee minuten stilte in die wordt aangekondigd op alle telefoonschermen. Na de stilte wordt het programma hervat met een drieluik aan de hand van het thema ‘Oorlog en vrede’. Naast de junior stadsdichter (Zoé Rijnders) en lokaal danstalent Femmie Backbier; zal ook Voice Kids kandidaat Reduan Taha onderdeel zijn van dit bijzondere drieluik.

Na afloop van het programma worden alle bezoekers uitgenodigd om af te reizen naar Klooster Mariadal. In navolging op het succes uit 2017 zal het Hofpleintheater hier wederom de voorstelling ‘Dromen, of wat we nog niet wisten’ presenteren. Dit seizoen met een nieuwe cast, nieuwe locaties en nieuwe verhalen. In tegenstelling tot het programma in en om de schouwburg; dienen voor deze voorstelling aparte toegangskaarten te worden gekocht aan de theaterkassa of via de website van De Kring.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen