Energietransitie stuwt vraag bouwpersoneel

Foto: UWV

De vraag naar bouwpersoneel zet onverminderd door. Dit komt mede door het grote aantal werknemers dat nodig is voor het verduurzamen van de economie. UWV verwacht dit jaar een toename van het aantal bouwvacatures tot 48.000. Dit is 45 procent meer dan in 2016 en een ruime verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt in 2013.

Door de groeiende vraag manifesteren de personeelstekorten zich nu over de volle breedte in de bouw.

De energietransitie leidt tot meer werk voor de bouwsector, en specifiek voor de installatiebranche. Het gaat dan bijvoorbeeld om het energiezuinig maken van gebouwen en de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s. Ook wordt de gaswinning in Groningen versneld afgebouwd, waardoor gebouwen op een andere manier verwarmd moeten worden. Door deze ontwikkelingen moeten werkgevers de komende jaren rekening houden met grote knelpunten in de personeelsvoorziening. Gekwalificeerde elektriciens, installatiemonteurs, bouwkundig tekenaars en ingenieurs zullen moeilijker voorhanden zijn. Dit geldt ook voor vakmensen op de bouwplaats, zoals schilders, metselaars, stukadoors en dakdekkers.

Snel aan het werk

Door de sterke groei in de bouw daalt het aantal WW-uitkeringen fors. In 2017 vroegen nog slechts 31.800 werknemers met een bouw- of installatieberoep een WW-uitkering aan. Tijdens het hoogtepunt van de crisis in de bouw in 2013 ging het om 85.200 nieuwe WW-uitkeringen. Van het bouw- en installatiepersoneel in de WW is ongeveer zes op de tien binnen een halfjaar weer aan het werk. Dit is veel in vergelijking met het gemiddelde van alle beroepsgroepen in de WW (vier op de tien).

Vakmensen opleiden

Door de grote vraag naar werknemers is er meer aandacht voor het opleiden en omscholen van werkzoekenden. Bij deze trajecten is het belangrijkste criterium dat kandidaten affiniteit met de bouw hebben. UWV werkt samen met opleiders en werkgevers om werkzoekenden vanuit de WW om te scholen. Bouwmensen/Vakmasters schoolt zij-instromers om naar bouwplaatspersoneel, zoals timmerman, metselaar of tegelzetter. Zij krijgen in vier maanden een basisopleiding en gaan vervolgens bij een werkgever aan de slag om in de praktijk verder te leren. Na een jaar heeft de vakman alle certificaten om te kunnen werken op een bouwplaats. Ook in de installatiebranche lopen er initiatieven, zoals omscholingen tot monteur van zonnepanelen en monteurs elektrotechniek.

Regionale initiatieven

In West-Brabant spelen onder andere een intensieve samenwerking met een werkgever uit de schildersbranche, Flexschilder. UWV voorzag in uitleg over financiële mogelijkheden en het werven van werkzoekenden, natuurlijk ook dankzij het eerdere succesvolle schildersproject met FABER.

Gemotiveerd en geschikt aanbod werd gezocht en gevonden in samenwerking met Praktijkschool Breda, UWV regio Zeeland en met collega’s die zich bezighouden met het sectorplan West-Brabant. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in totaal 12 werkzoekenden met het project zijn gestart en deze hebben afgerond.

Ook de installatiebranche is volop bezig met eigen initiatieven. 

De afgelopen maanden worden vacatures in de installatietechniek in toenemende mate (succesvol) ingevuld door statushouders uit West-Brabant.

In de samenwerking met IW-Workforce & Metechnica zijn al een 10-tal vluchtelingen ge-assessed, geschoold en geplaatst in functies als dakdekker, installatiemonteur E/W en tekenaar bij installatiebedrijven in de regio. Ook voor de toekomst staan nieuwe trajecten op de planning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen