Bewegen combineren met plezier

Foto: Groenhuysen

Fit en energiek blijven, daar gaat het voornamelijk om bij het nieuwe beweegprogramma ‘Beweeg je fit!’. Sander Molenaar, beweegagoog bij Groenhuysen, begeleidt en stimuleert ouderen om zelf te ondervinden dat bewegen daarnaast ook leuk kan zijn.

“Ik ben er van overtuigd dat iedereen die deelneemt lekkerder in zijn vel zit. Het draait om meer dan alleen bewegen.” Mevrouw Mol (75), fanatieke klant bij Sander Molenaar, kan dit beamen. “Voor je lijf is het heel goed, maar vooral ook voor het sociale aspect.”

We ontmoeten mevrouw Mol bij De Eglantier. Zij doet daar aan Silverfitness, een beweegprogramma dat met behulp van computertechnieken spel- en competitievormen combineert met fitness. Naast Silverfitness zijn er nog veel meer mogelijkheden binnen Beweeg je fit!, zoals boksen, tai chi en gym. Sander Molenaar: “Het is leuk om verschillende oefenvormen te bieden, voor ieder wat wils. Hierbij houden wij altijd rekening met de mogelijkheden en beperkingen van de sporters. Samen komen we dan tot een trainingsschema wat aansluit op het niveau, de mogelijkheden én de interesses.”

Voor iedereen

Beweeg je fit! richt zich vooral op 55-plussers die fit en energiek willen blijven. ”Om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven, sporten we in kleine groepjes van zes. Iedereen kan deelnemen aan Beweeg je fit!, door bijvoorbeeld te kiezen voor een abonnement waarmee je één keer in de week kan sporten of juist onbeperkt. Ook als je niet bij Groenhuysen woont, zoals mevrouw Mol. “Door deel te nemen aan de Silverfitness kom ik wel onder de mensen. Na het sporten drinken we nog koffie en soms neemt iemand wat lekkers mee.”

Stok achter de deur

Bij binnenkomst stapt mevrouw Mol eerst op de hometrainer om haar spieren op te warmen. “Thuis heb ik ook zo’n apparaat, maar daar maak ik geen gebruik van. Ik vind het veel leuker om buiten mijn huis actief te zijn.” Mevrouw Mol komt graag bij De Eglantier. “Hier ben ik omringd door gelijkgestemden én het is mijn stok achter de deur.” Ook bij de andere deelnemers ziet Sander Molenaar dit terug. “De deelnemers stimuleren elkaar om te komen sporten. Het is toch anders als je weet dat iemand op je rekent.” Hij hoopt dat de combinatie van functioneel bewegen en plezier de sporters motiveert. “Ze moeten het echt gaan voelen, van binnenuit.”

Actief op oudere leeftijd

Mevrouw Mol was altijd al heel actief in sport. Badminton, korfbal, tennis. Nu is ze twee keer in de week, op dinsdag en vrijdag, bij De Eglantier te vinden. Toen haar man acht jaar geleden overleed, schreef ze zich in. “Het gaat de eenzaamheid tegen, krijgt me het huis uit en zorgt ervoor dat ik actief bezig ben.” Mevrouw Mol heeft ook wel eens een reguliere sportclub geprobeerd, maar dat vond ze te afstandelijk. “Dan roepen ze ‘oma, schiet eens op’. Sander en de anderen helpen je over een drempel heen en nemen echt de tijd voor je.” Haar favoriete activiteit is bij uitstek het tennissen op het scherm. “Dit doe ik dan samen met anderen. Zo helpen we elkaar om oefeningen te doen. Soms maken we er ook een wedstrijd van.” Mevrouw Mol houdt wel van een beetje competitie. Met een glinstering in haar ogen zegt ze: “vorige week won ik zelfs, dat maakt het toch leuk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen