Provincie Noord Brabant schenkt ‘Benkske’ aan Roosendaal

Foto: T’plein

Ter gelegenheid van het 750 jaar bestaan van Roosendaal biedt commissaris van de Koning Wim van de Donk, namens de provincie, het jarige Roosendaal een Brabants ‘Benkske’ aan.

Een ‘Benkske’ is een kunstobject met een ontmoetingsfunctie. Het zorgt ervoor dat mensen met elkaar in contact komen.

750 jaar Roosendaal

Het Benkske wordt aangeboden tijdens de Leerlingenmuziekdag, die in het kader van 750 jaar Roosendaal wordt georganiseerd. Dit muzikale evenement vindt plaats op 9 juni op het Tongerloplein, het plein waar ook het ‘Benkske’ komt te staan. Om 15.30 uur onthult de Commissaris van de Koning het ‘Benkske’. Burgemeester Jacques Niederer neemt het cadeau namens de stad in ontvangst.

Buurtbankje

Het Benkske, ook wel een ‘social sofa’ genoemd, is een bank in de openbare ruimte. De bank in de vorm van een chaise longue, is gemaakt van beton en voorzien van een fraai mozaïekpatroon en heeft een lengte van 2,24 m. De Tilburgse cabaretière Karin Bruers kwam op dit idee om mensen met elkaar in contact te brengen. En met succes. Want er staan al veel benkskes in haar woonplaats Tilburg en andere Brabantse steden. Zo’n buurtbankje is niet alleen een plek om uit te rusten tijdens een wandeling. Het is vooral een plek waar je elkaar ontmoet, een praatje maakt en vrienden wordt. Burgemeester Jacques Niederer is blij met het cadeau: “Ik ben verheugd dat ik namens de gehele Roosendaalse bevolking dit cadeau in ontvangst mag nemen. De Commissaris van de Koning schenkt ons hiermee niet alleen een prachtig kunstwerk, het heeft nog een sociale functie ook. Het ‘benkske’ komt op een mooi ‘plekske’ in onze stad te staan.”

Tongerloplein

Na een oproep op diverse (sociale) media aan Roosendalers om mee te denken over de locatie bleek er een groot enthousiasme te staan voor zo’n buurtbankje. Uit alle reacties is uiteindelijk gekozen voor het Tongerloplein: de perfecte plek om elkaar te ontmoeten op het Benkske.

Leerlingenmuziekdag

Tijdens de Leerlingenmuziekdag wordt het Benkske onthuld. En dat is niet zonder reden. Roosendaal barst namelijk van het talent, ook muzikaal gezien. Op 9 juni laten jongeren op het Tongerloplein zien en horen wat ze allemaal in huis hebben. De Leerlingmuziekdag wordt gezamenlijk georganiseerd door T-plein met medewerking van diverse organisaties uit Roosendaal, waaronder Muziekvereniging De Gildezonen, het Centrum voor Muziek, het Norbertus-Gertrudis Lyceum, A Different Tune en Muziekvereniging Roosendaal. Het evenement wordt afgesloten met een grootse finale.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden