GertrudisGeluid na 23 jaar een landelijk begrip

Foto: Danny van den Aarsen

Na 23 jaar is er afgelopen week definitief een einde gekomen aan de bekendste schoolkrant van West-Brabant, “GertrudisGeluid”, de schoolkrant van het Gertrudiscollege uit Roosendaal.

In heel Nederland stonden ze bekend als ‘die-schoolkrant-die-er-iedere-keer-weer-in-slaagt-een-Bekende-Nederlander-op-de-cover-te-krijgen’! Bovendien zat er bijna altijd een uitgebreid interview met die BN’er aan vast. Juist die coverfoto op zich was al super uniek: een BN’er met JOUW schoolkrant in zijn handen. Dát creëerde een ‘droste-effect’: op die schoolkrant stond (verkleind) óók weer een BN’er met een exemplaar van “GertrudisGeluid” in zijn handen. Voor die verkleinde afbeelding gold weer hetzelfde. Zo heeft ooit Youp van ’t Hek met een (verkleind) exemplaar van zichzelf in zijn handen gestaan. Ook Sacha de Boer die met een (ouder) exemplaar met daarop haar foto en interview in haar handen staat te poseren. Of Rick Nieman die met een schoolkrant waarop zijn vrouw (Sacha de Boer) op de cover in zijn handen staat…

Op die manier wist ‘GertrudisGeluid’ extra op te vallen in ‘schoolkrantland’. De krant dan ook twee keer uitgeroepen tot “BESTE SCHOOLKRANT VAN NEDERLAND!” En van de 23 jaar behoorde de schoolkrant zeker 20 jaar tot de ‘beste vijf schoolkranten van Nederland’. Dat gaf op zich weer extra privileges; vanwege de kwaliteit werden ze altijd (eerder) uitgenodigd voor een persconferentie. Oók kon je de schoolkranten met bekende namen héél goed gebruiken om weer andere nieuwe namen binnen te halen; de categorie ‘goede wijn behoeft geen krans!” Zo was van Matthijs van Nieuwkerk (DWDD) bekend dat hij in principe géén interviews gaf. Hetzelfde verhaal voor Dionne Stax en Sacha de Boer (beiden van het NOS-journaal). Deze redactie lukte het wel! Op de site van Gertrudis kun je zelf door deze schoolkranten heen scrollen.

Voor de redactieleden was het een bijna-nooit-meer-te-overtreffen-ervaring: jij die met jouw idool op de foto staat en die hem/haar mag interviewen… Op die manier heeft een leerling zelfs een compleet wielertenue van Michael Boogerd weten te winnen! Andere leerlingen stonden zo bij Sharon van den Adel (Within Temptation – wereldwijd bekend!) op het podium en trokken drie uur met de band op. Bij Di-rect mochten ze zelfs ruim vijf uur (interview/soundcheck/optreden/toegift & achteraf ‘chillen’) genieten van de band! Los daarvan doen leerlingen natuurlijk ongelofelijk veel ervaring op die in hun latere leven heel belangrijk kan zijn (bijv. ‘ het zichzelf presenteren’). Zo ging Lars Paymans na het Gertrudiscollege naar de School voor de Journalistiek. Daar werd hij geïntroduceerd door een ouderejaars student die hem voorspiegelde hoe gaaf het zou zijn om een BN’er te mogen interviewen…. Toen Lars tenslotte zelf ging vertellen wat zijn ervaring was bleek hij een veelvoud van die bijna afgestudeerde student te hebben geïnterviewd.

De huidige redactie van het Gertrudisgeluid doet nog een laatste bijdrage door zelf geïnterviewd te worden. We gaan even in gesprek met een aantal van de huidige redactie, ofwel de leerlingen. Kyra, Bart en Naomi.

Jullie zitten al een aantal jaren in de redactie, hoe is dat bevallen Kyra?

Het was wel heel erg leuk om bij de redactie te zitten. Ik houd veel van schrijven dus het was wel heel leuk.

Hoe ben je er sowieso bij gekomen?

Via een vriendin, ik wist eigenlijk helemaal niet dat het er was. Mijn vriendin ging erbij en zo ben ik er ook bij gekomen.

Bart, wat heb jij zoal gedaan bij de schoolkrant?

Ik deed vooral grappige dingen, woordgrappen en invulverhalen. Ook interviews met leraren.

Is er nou iets bij wat het allerleukste was om te mogen doen?

De interviews en de foto’s met de BN’ers.

Dat was wel het toppunt. En welke BN’er staat je nog altijd bij?

Philippe Geubels en Tim Hofman, omdat die zo leuk en grappig zijn.

Naomi, wat heeft de schookrant jou gebracht? Je hebt er veel geleerd, maar wat zou het je kunnen brengen voor de toekomst denk je?

Nou, je hebt natuurlijk leren schrijven enzo, dus je spelling is er wel op vooruit gegaan. Je hebt trouwens ook vrienden gekregen, want het zijn allemaal verschillende klassen met mensen die je normaal nooit zou spreken. Nu ben je een soort van hecht vriendengroepje, een soort familie.

Toch na 23 jaar gaat een soort van knoop doorgehakt worden want de schoolkrant gaat ermee stoppen. Hoe jammer is dat?

Kyra: Ja, ik vind het echt wel heel jammer. Ik hoorde het pas vorige jaar. Het is niet met woorden te beschrijven.

Maar Bart, kunnen we niet met een paar enthousiastelingen doorgaan met de schoolkrant, want er is er maar één schuldig dat het gaat stoppen.

Ja, voor de andere scholen gaat het wel door, alleen digitaal en niet in een boekje. Dat vind ik wel jammer dat het niet in een boekje doorgaat.

Het is ook een beetje de tijd waarin we leven hè? Is het een logische ontwikkeling denk je?

Naomi: Ja het is natuurlijk wel logisch, want alles gaat digitaal. Ik denk dat dan wel minder mensen ervan af weten, want als het digitaal is dan moet je helemaal gaan zoeken enzo. Met het boekje ging je echt de klassen af en dan kreeg je het echt in handen, zodat heel de klas erover praatte. Dat was altijd wel een leuk momentje.

Wat is eigenlijk de allergrootste reden dat het ermee gaat stoppen,René?

Meneer Reijnders gaat zelf ook stoppen. Ik ben een oude man (geintje), nee we hebben het 23 jaar gedaan, maar de scholen gaan nu ook uit elkaar. Je krijgt de Norbertus Gertrudis mavo en het lyceum.

Het werd net al gezegd. Als er op de nieuwe scholen weer een schoolkrant verschijnt, hoe groot is dan de kans dat jullie daar ook weer in de redactie plaatsnemen?

Kyra: Wel groot, als ik hoor dat er een schoolkrant is dan wil ik er wel bij.

En jij, dit is natuurlijk wel iets heel speciaals hè, wat je in je hand hebt.

Noami: Ja ik ga het denk ik wel proberen, maar ik ben niet zo heel goed met digitale dingen, maar ik zou het wel willen proberen in ieder geval.

Dan is er in ieder geval nog wel iets te leren.

Het áller leukst was natuurlijk als je van te voren dacht ‘dat gaat nooit en te nimmer lukken’ en uiteindelijk slaagde je er toch in zo’n ‘onneembare vesting’ in te nemen. Voorbeelden waren bijv. de Spice Girls: alle landelijk kranten citeerden de vragen die de Gertrudisredactie had gesteld. Bovendien mochten zij diezelfde avond verschijnen in “De Vijf-Uurshow” van Viola Holt. De 78 foto’s die ze gemaakt mochten ze live tonen op tv!

Een ander voorbeeld waren Jim en Jamai, de eerste Idols! GertrudisGeluid was er als enige schoolkrant in Nederland in geslaagd de persconferentie in Krasnapolsky bij te wonen! De volgende dag stond vier van hun foto’s op de cover van BN/DeStem. Idem met Maxima; de foto van de eindredacteur René Reijnders van Maxima en zijn twee redacteurleden stonden ook op de voorpagina! Grootste topper was natuurlijk dhr. Ben van Beurden. Hij is CEO (Chief Executieve Officer – oftewel dé grote baas) van SHELL wereldwijd. Interviews van hem stonden alleen in de NRC, de Volkskrant en… in GertrudisGeluid! Zelfs de regionale krant gaf eerlijk toe jaloers te zijn!

Zoals al eerder genoemd was de economiedocent René Reijnders de drijvende kracht achter de honderden leerlingen die ooit in de redactie zaten. Volgend jaar, als de school honderd jaar bestaat, vindt er een grote reünie plaats. Dhr. Reijnders heeft beloofd hier met zijn schoolkranten aanwezig te zijn. Dan kan iedereen weer genieten van die foto’s, verhalen, interviews enne ‘Tussen de Fietsenrekken wordt gefluisterd…” (de roddelrubriek).

Meneer Reijnders, wij willen u bedanken voor 23 jaar het GertrudisGeluid. Het was een waar genoegen om met deze mensen deze schoolkrant te maken. Ik kan me zeker wel indenken dat het ook wel emotioneel kan zijn. 23 jaar op schrift en op papier, duizenden foto’s, tienduizenden oplagen en honderdduizenden lezers. René bedankt!

Foto v.r.n.l. Bagiyo van der Leemputte, Kyra, Noami, René Reijnders en Bart. (klein deel van de redactie). Door: Bagiyo van der Leemputte

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen