Ieder kind verdient ‘Goed Genoeg Ouderschap’

Foto: Monique Elst Fotografie

Als je als ouder een (licht) verstandelijke beperking hebt, kun je vaak wat hulp gebruiken bij het goed vervullen van je ouderrol. Zorgorganisatie SDW uit Roosendaal biedt al 15 jaar specialistische ondersteuning aan deze ouders en hun kinderen.

Niet alleen de basisbehoeften als lichamelijke verzorging en voeding, maar ook liefde, zorg, consequent zijn en het stimuleren van de ontwikkeling zijn belangrijke factoren in de opvoeding van een kind. Al deze factoren worden meegenomen in ‘Goed Genoeg Ouderschap’.

“Het is belangrijk dat kinderen een goede en veilige opvoeding krijgen. Wij ondersteunen (aanstaande) ouders met een verstandelijke beperking om hun ouderschap goed vorm te geven. Dat kan in hun eigen woning en als het nodig is ook door middel van tijdelijke ondersteuning in een van onze trainingsappartementen”, aldus Ingrid Machielse, Unitmanager van afdeling Kind, Jeugd en Gezin bij SDW. “Meestal gaat het goed, maar een kind groeit niet alleen van liefde. Af en toe grenzen stellen en nee zeggen is ook belangrijk, ook al wordt je kind boos. Dat is soms moeilijk voor onze cliënten. Wij helpen ze graag om hier hun rol in te vinden.”

Voorloper 
De afgelopen 15 jaar bouwde SDW een expertise op in dit vakgebied. Sterker nog: landelijk zijn ze een van de voorlopers op dit specialisme. Iets waar de West-Brabantse zorgverlener best trots op is. “Om dit te vieren organiseren wij maandag 20 mei een symposium over Goed Genoeg Ouderschap in Theater de Kring in Roosendaal. We willen onze kennis en ervaring graag delen met iedereen die beroepsmatig met dit onderwerp te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan psychologen, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers, kinder- en huisartsen, verloskundigen, kraamzorg, gezinsbegeleiders, het onderwijsveld,  jeugdprofessionals, et cetera”, licht Machielse toe.

Symposium 
Tijdens het symposium ‘Goed Genoeg Ouderschap bij ouders met een licht verstandelijke beperking’ zijn er inspirerende sprekers en diverse workshops. Hierin worden onderwerpen als opvoeden, hechtingsproblemen, nieuwe ontwikkelingen en het delen van ervaringen behandeld. Geïnteresseerden vinden op www.sdw.nl/symposium2019 meer informatie over het programma en de aanmeldingsmogelijkheden.

'

Reacties

article
58759
Als je als ouder een (licht) verstandelijke beperking hebt, kun je vaak wat hulp gebruiken
https://roosendaal.nieuws.nl/nieuws/58759/ieder-kind-verdient-goed-genoeg-ouderschap/
2019-03-11T22:40:42+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/288/2019/03/11223947/Emely-Winklaar-2.jpg
nieuws