Brood bakken en praten over energietransitie in Westrand, Tolbergcentrum en Wouw

Foto: Pixabay

Hoe denken Roosendalers over grootschalige duurzame energieopwekking in de stad en / of in de regio? Om hier achter te komen, zetten we een mobiele bakkerij in. De komende twee weken kunnen inwoners van Roosendaal de mobiele bakkerij De Eenvoud op diverse plekken in de gemeente bezoeken.

In het kader van de Regionale energietransitie (RES2030) verwelkomt de bakkerij inwoners om tijdens het bakken van brood het gesprek te voeren over de energietransitie. Op zaterdag 21 september is de bakkerij te vinden in Nispen. Wethouder Klaar Koenraad is hierbij ook aanwezig. Wethouder Klaar Koenraad (duurzaamheid): “De energietransitie is een heel complex onderwerp, waarbij de mening van de inwoners erg belangrijk is. Met de bakkerij willen we op een laagdrempelige manier de inwoners opzoeken en dit gesprek aangaan.”

Mobiele bakkerij De Eenvoud

Bakkerij De Eenvoud is een mobiele bakkerij en staat symbool voor ontmoeting. In deze oven kunnen broodjes, taarten en pizza’s gebakken worden. Tijdens het kneden van het deeg en het rollen en afbakken van de broodjes is er ruimte om over van alles te praten. Het proces van brood maken is inmiddels een prettige manier om met elkaar in gesprek te raken over belangrijke onderwerpen. Brood bakken vergt immers tijd: kneden, laten rijzen en afbakken. Tijdens het wachten voeren medewerkers het gesprek met inwoners over hoe zij aankijken tegen de energietransitie in de stad en in de regio.

Planning en locaties

Op vrijdag 20 september startte de mobiele bakkerij in de wijk Langdonk (van 11.00 – 15.00) nabij het winkelcentrum.  Andere data zijn:

  • Dinsdag 24 september Rembrandtgalerij Westrand (11.00 – 15.00 uur)
  • Donderdag 26 september Tolbergcentrum in Tolberg (11.00 – 15.00 uur)
  • Zaterdag 5 oktober Festival Vier de Wind, Akkerstraat 11 in Wouw (14.00 – 16.30 uur)

RES2030

In Nederland maken 30 regio’s een eigen strategie om aan het Nationaal Klimaatakkoord bij te dragen: een RES. Het uiteindelijke doel van het Nationaal Klimaatakkoord is om de uitstoot van CO2 met 49 procent in 2030 terug te dringen en met 95 procent in 2050. Hiervoor zijn grote veranderingen nodig in de manier waarop we onze energie opwekken en gebruiken. Er is een overgang nodig van energie uit fossiele brandstoffen zoals gas, steenkolen en olie naar volledig duurzame energie, zoals zon- en windenergie. De zogenoemde energietransitie.

De RES gaat ook in op manieren waarop inwoners en lokale bedrijven kunnen meedoen. Zo wordt bijvoorbeeld ingegaan op manieren om de opbrengsten uit wind en zon ten gunste te laten komen van
inwoners, dorpen of wijken. De RES is een voorstel aan het Rijk hoe de regio bijdraagt aan een aantal onderdelen van het Nationaal Klimaatakkoord: de opwekking van duurzame elektriciteit, de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van gebouwen. Kortom, de regio’s zijn zelf aan zet om de energietransitie in hun gebied verder te helpen. Doet u ook mee?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen