Fotoverslag uitreiking van twee koninklijke onderscheidingen in Nispen

Burgemeester Han van Midden reikte zondagmiddag 20 oktober 2019 twee Koninklijke onderscheidingen uit in Nispen. Mevr. Inge Aerden en dhr. René Leijdekkers worden allebei benoemd tot Lid in De Orde van Oranje-Nassau.

Bij binnenkomst werd iedereen begroet door de burgemeester die letterlijk voor iedereen een kopje koffie of kopje thee inschonk en een gezellig praatje maakte.

Mevr. Inge Aerden zet zich al jaren belangeloos in als secretaresse bij de Heemkundekring “De Heerlijckheid Nispen”. Op molen- en monumentendagen vertelt zei boeiend over de geschiedenis van Nispen. Inge Aerden is ook secretaresse van het dorpshuis Nisipa en dit sinds 01-03-2010. Vanuit die functie is zei sinds enkele jaren secretaris van het voorzittersoverleg van alle buurthuizen van de gemeente Roosendaal. Vanaf 2007 is zei secretaris van Cultureel Nispen. Vanuit deze stichting is zei betrokken bij onder andere de Kerstloop, collecteert zei voor de Kankerbestrijding en verzorgt zei het clubblad NSV Vrouwenvoetbal. Ook verzorgt zei de molen “de Aerden”; deze wordt door haar onderhouden.

Dhr M.A.M. Leijdekkers ofwel beter bekend als Rene Leijdekkers voor de Nispenaren is medeoprichter van de Heemkundekring “De Heerlijckheid” en is zeer actief betrokken. Hij houdt zich ook bezig met het archeologisch onderzoek en steekt veel tijd naar de geschiedenis van Nispen omdat er van dat belang niets verloren mag gaan. Verder was hij bestuurslid maar nu parochiekelid van de H. Maria Hemelvaart. Vanuit die functie is hij nauw betrokken bij het onderhoud en herstel van de gebouwen, de centrale verwarming van de kerk en het pastoraal centrum. Dit alles vond plaats na een lezing over het beleg, de bevrijding van Nispen in 1945 waarbij een boek werd uitgegeven dan auteur Robert Catsburg. Hij vertelde tijdens de lezing hoe het beleg er aan toe ging. Het optrekken van de Canadese troepen komende van uit Duinkerken via Antwerpen richting Zeeland en Brabant.

Hierna volgde nog een wandeling op de Bergsebaan richting het spoor waar de bevrijding van Nispen zelf plaats gevonden heeft. Met een glas in de hand werd geproost op de onderscheidingen van Rene en Inge deden de meesten mee met de wandeling en zo kwam de zondag weer leerzaam aan zijn einde.

Tekst en beeld door Ad Verbiest

Reacties

Cookieinstellingen