In Brabant 3 op de 4 van AED’s dag en nacht beschikbaar

Foto: Hartstichting

Om heel Nederland hartveiliger te maken, zijn er op dit moment nog zo’n 5.000 dag en nacht beschikbare AED’s nodig die zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Dan zijn er in totaal 25.000 geregistreerde AED’s om in te zetten bij een hartstilstand.

We hebben dan, naast voldoende burgerhulpverleners en een landelijk oproepsysteem, de unieke situatie bereikt om iedereen in Nederland binnen de eerste cruciale 6 minuten na een hartstilstand met een AED te kunnen reanimeren. De VriendenLoterij start morgen voor de Hartstichting een nieuwe campagne om deze onontbeerlijke AED’s te werven.

De Hartstichting werkt er al jaren aan om het netwerk van burgerhulpverleners en dag en nacht beschikbare AED’s aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu te vergroten. Wanneer bij een hartstilstand direct 112 wordt gebeld, dan wordt het oproepsysteem HartslagNu in werking gesteld. Burgerhulpverleners in de omgeving van het slachtoffer worden opgeroepen om een AED te halen of meteen naar het slachtoffer te gaan om te starten met reanimeren. Omdat in veel gevallen burgerhulpverleners sneller ter plaatse zijn dan de ambulance, wordt er cruciale tijd gewonnen. De overlevingskansen bij een hartstilstand zijn het grootst wanneer een reanimatie binnen de eerste 6 minuten wordt gestart en er een AED wordt ingezet. Voor een ambulance is dat vaak niet haalbaar.

Noord-Brabant
Noord-Brabant is al goed op weg naar een dekkend AED-netwerk. Van de ruim 3800 AED’s die zijn aangemeld is 76% dag en nacht beschikbaar. Veel steden en dorpen hebben al een volledige dekking of hebben nog slechts een paar AED’s nodig. Veghel, Sint Michielsgestel en Eersel zijn voorbeelden van steden waar de dekking al goed op orde is. De grotere steden zoals Breda, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch zijn goed op weg. Daar zijn al veel wijken goed gedekt, maar er is nog een aanvulling nodig om overal een AED in te kunnen zetten. Eindhoven heeft nog een groter aantal AED’s nodig om een totale dekking te kunnen realiseren.

Overleving groter met gebruik AED
In opdracht van de Hartstichting heeft marktonderzoeksbureau Ipsos een onderzoek gedaan naar het kennisniveau van Nederlanders over tijdige reanimatie en de aanrijtijden van hulpdiensten. Wat blijkt, het kennisniveau is vrij goed. De meeste Nederlanders schatten goed in dat de reanimatie binnen 6 minuten gestart moet worden om meer succes op overleving te hebben en dat de gemiddelde aanrijtijd van een ambulance in Nederland 8-10 minuten is. Toch denkt nog bijna een kwart van de Nederlanders (23%) dat je meer tijd dan 6 minuten hebt. Terwijl de overlevingskans dan juist aanzienlijk afneemt. Elke minuut later dat een AED wordt ingezet zorgt voor een verlaging van de overlevingskans met 10%.

Marianne Spoelstra, woordvoerder Hartstichting: “We zijn heel blij dat het merendeel van de Nederlanders het belang kent van reanimatie binnen 6 minuten. Voor een duurzaam netwerk is het van belang aandacht te blijven vragen voor de inzet van burgerhulpverleners en dag en nacht beschikbare en geregistreerde AED’s. AED’s moeten goed beheerd en onderhouden worden en ook fluctueren de aantallen burgerhulpverleners nog wel eens door mensen die ofwel stoppen of zich aanmelden. We zetten nu in op het werven van de laatste 5.000 AED’s onder burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Deze AED’s zijn nodig op specifieke plekken waar in een straal van 500 meter nog geen dag en nacht beschikbare AED is. Zo zorgen we voor een dekkend AED-netwerk en kunnen we nog meer levens redden.”

Over het onderzoek
Deze gegevens zijn gebaseerd op online onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1052 stemgerechtigde Nederlanders (18+) tussen 24 en 26 januari 2020. De steekproef is representatief op de variabelen geslacht, leeftijd,  opleidingsniveau, regio en werkzaamheid. Weegcorrecties zijn toegepast. De onzekerheidsmarges lopen uiteen van ongeveer 1% tot 3%.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen