De Eikenprocessierups is er vroeg bij dit jaar

Foto: CC BY-SA 4.0 / Luc Hoogenstein

Deze week zijn de eerste eikeprocessierupsen van het jaar uit hun eitjes gekropen, een weer eerder dan verwacht.

Eikenprocessierups

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups meldt op de website NatureToday dat de eerste eitjes van de eikenprocessierups in onze provincie de afgelopen week al zijn uitgekomen. Dat is een week eerder dan verwacht, waarschijnlijk door de hoge temperaturen van de afgelopen periode. Alleen in 2014 waren de rupsen nog enkele dagen eerder. De rupsen zijn nu nog kwetsbaar voor hun natuurlijke vijanden, omdat de eikenbladeren nog moeten ontplooien.

Ongevoelig voor de kou

De rupsen zijn niet gevoelig voor de kou die wordt verwacht. Ze zijn vorstbestendig en kunnen lang met een beperkte hoeveelheid voedsel overleven. Ze hebben weinig te eten, omdat de eikenbomen nog geen blad hebben. De kale takken maken de beesten kwetsbaar voor aanvallers zoals vogels, mieren en spinnen. Oosterhout heeft door heel de gemeente speciale nestkastjes voor mezen aan bomen gehangen, omdat deze vogels veel jeukrupsen opeten. Het gaat volgens het kenniscentrum Eikenprocessierups nog wel een maand duren voor de eerste bladeren aan de bomen zitten.

Brandharen

De processierupsen hebben bij het uit het ei komen nog geen brandharen. Op basis van de huidige langetermijnweersverwachting zullen ze pas medio mei hun eerste brandharen ontwikkelen. Eind mei, begin juni, zullen dan de eerste nesten zichtbaar worden. De rondwaaiende brandharen kunnen dan voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Let op: Brandharen eikenprocessierups ook voor huisdieren gevaarlijk

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden