Versoepelingen in zicht zoals einde avondklok en opening terrassen

Foto: Pexels

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond weer een persconferentie over de maatregelen tegen het coronavirus. De versoepelingen waar het kabinet een week geleden nog voor terugdeinsde, lijken het volgens ingewijden nu wel te gaan halen.

Dat betekent dat waarschijnlijk volgende week na ruim drie maanden een einde komt aan de omstreden avondklok, zo meldt het ANP. Horecaondernemers mogen onder strikte voorwaarden hun terrassen weer openen en winkeliers kunnen weer zonder afspraak klanten binnenlaten, mits het aantal beperkt blijft.

Ook de beperking van het aantal bezoekers thuis lijkt te worden versoepeld. Nu geldt nog een dringend advies om per dag niet meer dan een gast te ontvangen. Dat zouden er vanaf volgende week twee worden. Een definitief besluit over al deze versoepelingen valt dinsdagochtend.

Het kabinet had aanvankelijk gehoopt deze week al de eerste stappen te kunnen zetten richting heropening van de samenleving. Maar daar ging vorige week een streep door omdat het aantal ziekenhuisopnames toen nog altijd steeg. Inmiddels lijkt daar sprake van een stabilisatie, waardoor er nu wel voldoende ruimte zou zijn.

‘Nog steeds geen effect latere avondklok in ziekenhuizen’

Het later laten ingaan van de avondklok, eind maart van 21.00 naar 22.00 uur, heeft voor de ziekenhuizen nog steeds geen effect teweeggebracht. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maandag in reactie op berichten over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook het afschaffen van de avondklok wordt daarbij als optie genoemd.

Kuipers zei wel dat versoepelingen stapsgewijs moeten worden ingevoerd. De ruimte is volgens hem nog beperkt vanwege het hoge aantal besmettingen.

Hij wilde niets zeggen over specifieke experimenten, zoals de 538 Oranjedag in Breda, waar afgelopen dagen veel kritiek over ontstond. Het evenement met 10.000 mensen is volgens de ondertekenaars van een petitie “een slag in het gezicht van de zorgverleners”.

Als je wilt versoepelen moet je experimenteren, zegt Kuipers maandag, “en dat moet je zo gecontroleerd mogelijk doen”. Het brengt immers risico ’s met zich mee. Hij heeft de indruk dat dat ook gebeurt “uit wat ik zie en lees en hoor”. Experimenteren kan volgens hem ook alleen nu het virus onder ons is, want in veiliger tijden leer je er niks van “en we hebben de kennis nodig”. [Bron: ANP]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen