Deel middelbare scholieren mag weer elke dag naar school

Foto: Pexels

Een deel van de middelbare scholen is vanaf maandag weer volledig open, voor het eerst in bijna een halfjaar tijd. De scholen moesten half december noodgedwongen hun deuren sluiten voor de meeste leerlingen. Ze stapten over op online-onderwijs.

Sinds 1 maart mochten leerlingen weer minimaal één dag per week fysiek naar school, zo meldt het ANP. Nu mogen ze weer elke dag. In de eerste week hebben scholen nog de keuze, vanaf volgende week maandag zijn ze verplicht om weer volledig open te zijn.

“Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal 6 weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn”, vindt minister Arie Slob. Onder het personeel bestaat echter onrust, zeker omdat nog niet alle docenten zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wees er vorige week op dat het oncontroleerbaar is of scholieren zich wel preventief testen op het virus, zoals de bedoeling is.

Een testverplichting bestaat niet, maar het Outbreak Management Team (OMT) vindt dat jongeren uit voorzorg twee keer per week een zelftest moeten doen als ze weer dagelijks naar school gaan. De AOb noemde die voorwaarde “onhaalbaar” en ook een deel van de scholen heeft er twijfels over. Volgens Slob worden de risico’s echter al voldoende ingeperkt als de helft van de leerlingen en leraren zichzelf twee keer per week test.

Leerlingen hoeven vanaf nu geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar. Ze moeten nog wel afstand houden van het onderwijspersoneel. Ook mondkapjes op de gangen blijven verplicht.

Overigens zijn nog niet alle scholengemeenschappen klaar voor complete heropening, zo bleek zondag nog weer uit een rondgang van NU.nl. Scholen gaven aan niet te weten hoe zij de zelfteststructuur moeten optuigen én roosters en klaslokalen moeten omgooien, zo schreef de site.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen