IC-patiënten herstellen door Beweegbox sneller

Foto: Bravis Ziekenhuis

De IC-afdeling van het Bravis Ziekenhuis heeft een manier gevonden om patiënten meer te laten bewegen. Met de IC Beweegbox kunnen lichte oefeningen worden gedaan, door verschillende materialen die erin zitten. Het herstel van IC-patiënten verloopt daardoor sneller.

Gewichtjes
De IC Beweegbox is een initiatief van de werkgroep Bravis Beweegt, maar bedacht en uitgevoerd door de fysiotherapeuten Annabelle de Backer en Kalijn Nikkels. Het idee ontstond in coronatijd. “Veel patiënten op de longafdeling en de Intensive Care lagen in isolatie. Daardoor waren wij beperkt in onze mogelijkheden. We hadden echt behoefte aan meer materialen. Zo kwamen we op de IC Beweegbox”, legt Annabelle uit. “Het is gewoon een plastic box waarin allerlei oefenmaterialen zitten die we bij de patiënten individueel kunnen uitzetten. In elke box zitten gewichtjes van een halve en een hele kilo, rekbanden, een katrol, stressballetjes en instructiekaarten.”

Spierafbraak wordt vertraagd
Het is voor de IC-patiënten van groot belang dat zij zo snel mogelijk beginnen met beweegoefeningen. “Vanaf de eerste dag dat je op de IC ligt verlies je namelijk al spiermassa”, benadrukt Annabelle. “Een patiënt die in slaap wordt gehouden kan zelf niets. Wij bewegen dan de armen en benen. Daar vertraag je de spierafbraak weliswaar iets mee, maar je kunt het niet voorkomen. Pas als je de patiënt kunt activeren kun je het verlies van spiermassa tegengaan. Daarom zijn wij als fysiotherapeuten vanaf het begin van de IC-opname betrokken. De familie vindt dat heel fijn.”

Licht en kort
De oefeningen zijn licht en duren kort. “Hooguit tussen de vijf en vijftien minuten”, vertelt Kalijn. “Dan zijn de patiënten uitgeput. De oefeningen zijn ook altijd onder begeleiding. Patiënten zijn zo zwak dat ze de materialen niet eens zelfstandig uit de box kunnen pakken. Patiënten die wel zelfstandig hun oefeningen kunnen doen gaan meestal kort daarna naar de gewone afdeling.”

Tien IC Beweegboxen
In totaal heeft Bravis Beweegt tien IC Beweegboxen beschikbaar gesteld, verdeeld over de locaties Bergen op Zoom en Roosendaal. Sinds half augustus zijn ze in gebruik. “Het werkt heel fijn”, merken de fysiotherapeuten. “Deze materialen zijn prima voor de IC-patiënten en helpen mee aan hun herstel.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen