Aantal rokers sterkst afgenomen in Brabant, 1 op de 3 is gestopt in Roosendaal

Foto: Pixabay

Het aantal rokers in Noord-Brabant is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 31,5%. In geen enkele andere provincie was de daling zo sterk. De sterkste afname van het aantal rokers vond plaats in de gemeente Waalre.

Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs bijna gehalveerd. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Binnen de provincie Noord-Brabant was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Waalre (-47,6%). Ook in Veldhoven (-47,4%), Oisterwijk (-46,1%) en Reusel-De Mierden (-45,6%) is het aandeel rokende inwoners flink afgenomen. In Roosendaal is dat -33.9%, Halderberge -31.3%, Breda -24.6%, Etten-Leur -39.4%, Drimmelen -35,3%, Oosterhout -33% en in Rucphen -41.6%.

Valkenswaard: de schoorsteen van Brabant

15,2% van de Brabanders geeft aan af en toe een sigaret op te steken. Noord-Brabant is hiermee op Utrecht na de meest ‘rookvrije provincie’ van Nederland. In Utrecht rookt 15,1% van de inwoners.

Het percentage rokende inwoners verschilt sterk per gemeente. Zo wonen in verhouding de meeste rokers in de gemeente Valkenswaard. 19,7% van de Valkenswaarders rookt namelijk wel eens een sigaret. Ook in Oss (19,1%), Helmond en Den Bosch (beide 18,4%) is het percentage rokers relatief hoog.

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering

Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen