Vanaf vandaag is 1,5 meter afstand houden weer verplicht

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Het is vanaf woensdag 24 november weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Nu is 1,5 meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden.

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die het demissionaire kabinet anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.

Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.

Bron: ANP / Nieuws.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen