Nederland heeft 7 gemeenten minder in 2022

Foto: Pexels

Vanaf 1 januari 2022 bestaat Nederland uit 345 gemeenten, zeven minder dan nu. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek zien. Het lagere aantal gemeentes komt door herindelingen in Noord-Brabant en Noord-Holland.

In Noord-Brabant veranderen er twee gemeentes vanaf nieuwsjaarsdag. Landerd en Uden worden samen de gemeente Maashorst. Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave gaan samen op in Land van Cuijk. In Noord-Holland gaan Heerhugowaard en Langedijk verder als de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Beemster gaat op in de gemeente Purmerend.

Niet de laatste herindeling van gemeentes

Tien jaar geleden waren er in Nederland nog 415 gemeenten. Vaak zijn kleine gemeenten niet in staat om zelfstandig alle voorzieningen op peil te houden, waardoor ze samengaan met andere gemeenten.

De komende jaren staan er meer herindelingen gepland. De eerste is al op 24 maart 2022. Dan wordt de gemeente Weesp bij Amsterdam gevoegd. Dat betekent voor de hoofdstad ruim 20.000 inwoners erbij, een groei tot bijna 900.000 inwoners, aldus het CBS.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen