Kleine groep statushouders tijdelijk gehuisvest in hotel

Foto: Caroline

In Roosendaal zijn drie personen op basis van de Hotel – en Accommodatieregeling voor statushouders (HAR) in hotel The Rosendale gehuisvest. Deze personen zijn al gekoppeld aan Roosendaal en kunnen zodoende in een eerder stadium een start buiten het azc maken.

Als onderdeel van de Roosendaalse taakstelling vanuit het COA voor de opvang van statushouders, is afgelopen week een start gemaakt met de inzet van de Hotel- en Accommodatieregeling (HAR). De gemeente heeft afspraken gemaakt met hotel The Rosendale voor onderdak van deze personen. In het hotel hebben zij een eigen kamer en kunnen gebruik maken van een gemeenschappelijke ruimte om samen maaltijden te nuttigen. Het hotel verzorgt het eten. In afwachting van permanente huisvesting kunnen de statushouders vast deelnemen aan de samenleving in Roosendaal en aanvangen met het inburgeringstraject. De begeleiding van de statushouders wordt verzorgd door Vluchtelingenwerk.

De regeling biedt de gemeente de ruimte om binnen zes maanden geschikte huisvesting te regelen.

Met het hotel is afgesproken dat deze regeling nog kan worden uitgebreid met twee personen.

Reactie wethouder Van Ginderen: “Ik ben verheugd dat we deze statushouders, vooruitlopend op definitieve huisvesting, een plek kunnen bieden en alvast deel kunnen laten nemen aan de samenleving in Roosendaal. Het is belangrijk, dat zij reeds kunnen aanvangen met hun inburgering in onze gemeenschap. Ik dank hotel The Rosendale voor hun bereidwilligheid hieraan mee te werken.”

Hotel- en accommodatieregeling (HAR)

De beschikbare opvangcapaciteit van het COA staat onder zeer hoge druk. Om de azc’s te ontlasten kunnen gemeenten gebruik maken van de hotel- en accommodatieregeling (HAR). Statushouders kunnen voor maximaal zes maanden onderdak krijgen in bijvoorbeeld een hotel of andere woonvormen met recreatieve bestemming.

De regeling is bedoeld voor statushouders die alleenstaand zijn of echtparen die gekoppeld zijn aan de gemeente.

Voor nadere informatie over de HAR wordt verwezen naar

https://vng.nl/nieuws/de-hotel-en-accommodatieregeling-har-voor-statushouders

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen