Jongerenraad Roosendaal bouwt in jubileumjaar verder aan welzijn jongeren

Foto: Jongerenraad Roosendaal

De Jongerenraad Roosendaal start 2022, het jaar dat de Jongerenraad tien jaar bestaat, met een grotendeels nieuw bestuur. Het wil zich met zijn leden o.a. inzetten voor een jongerenpanel, een introductiefestival voor studenten en woningen.

Het nieuwe bestuur bestaat uit drie jongeren die met hun verschillende ideeën en karakters complementair zijn aan elkaar. Twee van hen zijn nieuw.

Sebastiaan Waegemaekers (22) gaat als oudgediende zijn derde termijn als voorzitter tegemoet en neemt dus de nodige ervaring met zich mee. Waegemaekers volgt de premaster opleiding Strategic Business Management & Marketing in Breda en is als theatermaker de wederhelft van het cabareteske duo Sebas & Wes.

Hij wil dit jaar meer de focus leggen op het praten mét de jongeren in de gemeente en daarom zijn er plannen in ontwikkeling om een jongerenpanel, een laag onder de Jongerenraad, op te richten. “We moeten constant met de jongeren in gesprek zijn naar wat zij willen. Dit is een laagdrempelige manier om zoveel mogelijk jongeren te spreken en input op te halen voor onze ideeën.”

Een van die ideeën is INTROosendaal, een introductiefestival voor nieuwe studenten in lijn met de visie van Roosendaal Studentenstad, welke in augustus plaats zal vinden. “De voorbereidingen gaan voorspoedig en ik heb onwijs veel zin om mij hier samen met de andere leden voor in te zetten. Ook omdat dit al bij diverse jongeren positief is ontvangen” , aldus een ambitieuze en trotse Waegemaekers.

Nieuwbakken secretaris Wessel Poldermans (23) hoopt als nieuw bestuurslid veel te leren van Sebastiaan. Poldermans zit in het afstudeerjaar van zijn opleiding Bedrijfskunde aan de Associate degree Academie in Roosendaal en is als algemeen lid van de Jongerenraad initiatiefnemer geweest van het advies ‘Stageplekken in coronatijd.’

De voormalig student Journalistiek vindt door zijn opleiding interne processen interessant, maar zeker niet het belangrijkst. “Het gaat erom wat je uiteindelijk betekent voor de jongeren. Die vinden het niet zo belangrijk hoe onze stichting is ingericht.” Wessel komt uit een onderwijsfamilie en hoopt het probleem van thuiszitters aan te pakken. “Dit is een probleem in de gemeente Roosendaal en dit los je natuurlijk ook niet zo maar op. Maar ik vind het mooi om een steentje bij te dragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van jongeren.”

Die rol ziet hij ook weggelegd als secretaris. “Ik wil leden stimuleren en motiveren. Daarbij denk ik ook aan trainingen van experts. Zo wordt de Jongerenraad ook nog eens plek waar jezelf ook kan blijven groeien en je plekje kan vinden in wat je écht leuk en belangrijk vindt zonder dat het te formeel wordt!”

Niek van den Berg (21) complementeert als penningmeester het trio en studeert daarnaast Ondernemerschap en Retail Management aan de Avans Hogeschool in Breda. Bovendien is hij sinds oktober mede-eigenaar van Avinotief, een onderneming die zich richt op het vinden van innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. “In de maatschappij zijn jongeren toch echt de toekomst, dus we moeten zeker naar hun problemen luisteren.”

Daarbij ziet hij het woningtekort als één van de grote problemen in de stad. “Dat probleem ga je natuurlijk niet zomaar oplossen. Het is een grootschalig probleem en valt niet te koppelen aan één bepaalde generatie. Echter moeten we wel laten horen wat we ervan vinden en met name wat er mogelijk is om vooruitgang te boeken. Zo heb ik bijvoorbeeld meegekeken bij een heel tof project genaamd A Je To. Senioren die uit eigen initiatief aan de slag gaan met prefab woningen. Hoe tof zou het zijn als jongeren dit ook zouden kunnen realiseren.”

Ook spreekt het onderwijs hem heel erg aan. ¨Er vindt daar op het moment gewoon heel veel verandering plaats en er wordt binnen en buiten de politiek veel over gepraat. Jongeren moeten hierover kunnen meepraten, aangezien zij toch echt degene zijn waar uiteindelijk over besloten wordt. De Jongerenraad is de perfecte plek om over dit soort zaken te sparren, dus mocht iemand een bepaalde kijk op iets hebben nodig die van harte uit om een keer langs te komen op een ledenvergadering!¨

Nieuwe leden Nieuwe leden en daarmee nieuwe inzichten zijn altijd welkom! De Jongerenraad Roosendaal wil er voor álle jongeren (12 t/m 27 jaar) zijn en een diverse raad is daarvoor gewenst. Ben jij benieuwd naar wat de Jongerenraad zoal doet en lijkt het je leuk om over allerlei dingen mee te praten om Roosendaal leuker, beter en mooier te maken voor de jongeren?

Sluit dan eens aan bij de Algemene Leden Vergadering (ALV) op 6 februari! Stuur een mailtje naar [email protected] met je motivatie en de agenda en tijd/plaats komt jouw kant op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen