Sportverenigingen introduceren maatschappelijke vrijwilligersfunctie

Foto: Honk- en Softbalvereniging Boosters

Na een eerste succesvolle wervingscampagne, waarbij Stichting Sport als Middel samen met haar sportpartners RKVV Roosendaal, Handbalvereniging Heerle en Masato Martial Arts voor elk van hen een Coördinator Signalering (vrijwilligersfunctie) heeft geworven, starten we nu een tweede wervingscampagne. Deze keer doen we dat met onze sportpartners Soft- en Honkbalvereniging Boosters, BSC Roosendaal en RSC Alliance.

Voorzitter Ad van Tilburg van BSC Roosendaal geeft aan dat BSC er alles aan doet, om een veilige en plezierige sportomgeving te creëren. Van Tilburg: ‘Maatschappelijke vraagstukken worden steeds complexer en BSC kan deze niet in zijn eentje oplossen’. Zo verschuift de opvoedkundige rol meer en meer van het gezin naar de sport. Een toenemend aantal kinderen krijgt te maken met een vorm van jeugdzorg. De financiële gevolgen van de pandemie hebben ertoe geleid, dat er meer gezinnen op of onder het bestaansminimum terecht zijn gekomen. Dit leidt vaak tot spanningen, stress en ‘onveilige’ situaties in gezinnen.

Marc Gabriels, Coördinator Meidenvoetbal bij BSC bevestigt, dat maatschappelijke problemen ‘meegenomen worden’ naar de vereniging. Vooral onze trainers en coaches worden daarmee geconfronteerd en daar willen wij hen bij ondersteunen. Sporten is voor kinderen een middel om te dealen met uitdagingen in het dagelijks leven en het krijgen van positieve energie in moeilijke tijden.

‘De situatie die Marc Gabriels schetst is herkenbaar,’ geven Ellen van Hassel, voorzitter van Soft- en Honkbalvereniging Boosters en Mark Braat, voorzitter van RSC Alliance aan. Ellen: ‘SHV Boosters is een kleine en sociale vereniging, en we sluiten onze ogen hier niet voor mogelijke misstanden. We zijn reëel, want die kunnen zich ook bij ons voordoen’. Volgens Mark Braat is het onderkennen dat problemen zich voor kunnen doen heel belangrijk. Dat is een eerste stap in de aanpak van deze problemen. Wij zijn allemaal vrijwilligers en geen hulpverlener, maar wij kunnen vaak wel het verschil maken voor kinderen en gezinnen.

‘Om dit verschil te kúnnen maken hebben we ondersteuning nodig’, geeft Ellen aan. ‘Samen met ons, heeft Stichting Sport als Middel een aanpak opgezet, gericht op het signaleren van problemen van kinderen die het (even) moeilijk hebben, zodat deze niet leiden tot (nog meer) negatieve ervaringen in het gezin, op school of elders. Onderdeel van deze aanpak is de introductie van de vrijwilligersfunctie Coördinator Signalering. Deze vrijwilliger is aanwezig bij trainingen en soms tijdens het trainersoverleg en is aanspreekpunt en sparringpartner voor trainers. De Coördinator Signalering zorgt er voor dat de signalen worden opgepakt en, zo nodig, terecht komen bij de professionals. Zo dragen trainers/coaches en de coördinator eraan bij, dat deze kinderen de juiste hulp krijgen. De trainers worden zo ontzorgd en kunnen zich op hun kerntaak richten’.

De oprichting van Stichting Sport als Middel komt voort uit de behoefte aan directere ondersteuning van de trainers en coaches.

De rol van Stichting Sport als Middel is, dat ideeën omgezet worden naar een praktische uitvoerbare aanpak. Zo is ook het idee ontstaan voor de nieuwe vrijwilligersfunctie Coördinator Signalering. Er is een functieprofiel voor deze nieuwe vrijwilligersfunctie opgesteld, waarbij er contact is geweest met verschillende organisaties uit ons netwerk.  Op verzoek van de sportpartners zijn wij het aanspreekpunt voor de mensen die interesse tonen en coördineren we de gesprekken met de kandidaten. Wanneer een Coördinator Signalering bij de vereniging start, ondersteunen wij bij de introductie van deze nieuwe vrijwilligersfunctie. Ook helpen we de Coördinator Signalering met het opbouwen van een relevant netwerk en zijn we achterwacht bij vragen. Degene die start als Coördinator Signalering staat er dus niet alleen voor!

Binnenkort start de wervingscampagne en zult u de wervingsposters voorbij zien komen. Neem vooral contact op als u meer wil weten over deze vrijwilligersfunctie, dan kunnen wij u vrijblijvend een goed beeld geven van deze functie. Wellicht dat u dan in deze rol het verschil gaat maken voor de trainers en coaches én de kinderen/gezinnen die het (tijdelijk) moeilijk hebben!

 

                                      

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen