Honden zijn ons ‘alles’, maar het zijn nog steeds honden…

Foto: Dogtraining Patricia

Een baby van 8 maanden doodgebeten door een hond… Die kwam afgelopen weekend ook bij hondentrainster Patricia Jongenelen van Dogtraining Patricia wel even binnen.

Ook zij is het eens met moeder Esther, van wie het baby’tje is overleden, dat mensen onderschatten hoe snel het mis kan gaan. Negen van de tien keer gaat het goed, tot die ene keer… In dit geval was het een herder, maar ook die ‘oh zo lieve labrador’ hoort bij één van de minimaal 44 rassen die jaarlijks voor 150.000 bijtincidenten in Nederland zorgen. Hiervan moet ruim 30% door naar een dokter of zelfs ziekenhuis en het schokkende is dat het meestal kinderen zijn. In enkele gevallen met dus zelfs dodelijke afloop, hoe heftig?! Ook al is jouw hond lief, laat hem niet alleen met kleine kinderen, luidt het advies van Patricia Jongenelen. Ook is het een fabel dat volwassen honden geen puppies zouden bijten, dus ook dat onschuldige baby’tje kan de dupe worden.

Wij mensen hebben onze honden soms zo vermenselijkt, met de beste intenties en gevoelens, maar het zijn en blijven nog steeds honden. Diverse deskundige, Esther, de moeder van het overleden baby’tje en nu dus ook Patricia Jongenelen roepen op tot alertheid. Grote of kleine honden, herders of labradors, alle honden kunnen schade veroorzaken, fysiek, maar ook mentaal…

Corona

Ook door Corona zijn de bijtincidenten gestegen, meer mensen hebben een puppy genomen, maar veel hondenscholen waren dicht. In tegenstelling tot Dogtraining Patricia in Etten-Leur, maar ook zij hebben gemerkt dat vooral na die puppypiek de probleemgevallen boven kwamen drijven. Slecht tot niet gesocialiseerde honden, omdat er ook veel te weinig gesocialiseerd kon worden of dat er geen handvatten werden aangereikt door bijvoorbeeld een hondenschool. Ik kan het zelf wel, werd: ik kon het toch niet.

Lichaamstaal

Wat er voor de meeste mensen als lief en schattig uitziet, komen de mensen die de workshop lichaamstaal van de hond hebben gevolgd bij Dogtraining Patricia, van de koude kermis thuis. Beelden van kinderen en honden, alvorens ze de basis hebben gehad over houdingen, gedragingen en stresssignalen bij honden. Die roze bril is wel afgegaan en een stukje bewustzijn is ontstaan. Honden geven juist heel vaak aan dat ze iets helemaal niet zo prettig vinden, maar wij mensen of kinderen blijven soms doorgaan. Tot de emmer overloopt bij de hond en met alle gevolgen van dien, zijn grenzen aangeeft. En dan is het: ‘Hij viel zomaar aan! Deze hond is vals en moet ingeslapen worden.’ Vaak is dit dus helemaal niet zo, maar lezen wij het gedrag van de hond niet en respecteren wij de grenzen van een hond niet. Zo hoorde Patricia vandaag van een voorval dat een hond een kindje al meerdere malen had aangevallen, zonder reden. Bij de dierenarts bleek deze hond z’n oren vol met nietjes te zitten… Die het kind erin had ‘geschoten’. ‘Vreselijk toch? Honden bijten meestal
echt niet zomaar, uit het niets. Er is eigenlijk altijd een oorzaak’, geeft Patricia als reactie.

Kinderen en honden socialiseren

Tijdens de speelochtend bij Dogtraining Patricia én de gewone lessen zijn kinderen welkom. Zo worden kinderen gesocialiseerd met honden, plus geven trainers en hondeneigenaren tips. Hoe benader je een pup/hond? Wat vind een pup/hond fijn en wat vooral ook niet? Maar ook de puppies/honden worden gesocialiseerd met kinderen. Zo kunnen ze spelenderwijs aan kinderen wennen en positieve ervaringen opdoen. Daarnaast biedt Dogtraining Patricia ook privélessen aan huis en gedragsconsulten aan om zo ook de kinderen te begeleiden in hoe om te gaan met hun gezinslid op vier poten.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch?

Meer Informatie

Reacties

Cookieinstellingen