Theater de Kring wordt ‘groen icoon’ in de binnenstad

Foto: redactie

Van een bakstenen pand naar een groen klimaatadaptief gebouw. Dat is de ambitie van Gemeente Roosendaal en Theater de Kring. De gemeente Roosendaal heeft de ambitie om de binnenstad te vergroenen en klimaatadaptief te maken. Theater De Kring wil daar graag op aansluiten om daarmee een ‘groen’ theater te worden.

Provincie Noord-Brabant heeft nu 60.000 euro beschikbaar gesteld om zowel de technische als de financiële en juridische aspecten nader te onderzoeken. Op deze manier stimuleert Provincie Noord-Brabant de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in gemeente Roosendaal.

Theater De Kring ligt op een prominente plek in de binnenstad. Het theater ligt in het verlengde van Stadstuin Van Hasselt, wat eerst een stenig parkeerplein was maar nu richting een groene stadstuin gaat. Het is een icoon en vooral de toneeltoren is op afstand goed te zien. Het pand biedt met zijn grote gevels mogelijkheden om van De Kring een nieuw groen icoon te maken. Zo kunnen de gevels worden ingezet voor vergroening, het opwekken van thermische energie en de daken voor het opwekken van elektrische energie. Er kan 2,5 keer zo veel thermische energie worden opgewekt dan Theater de Kring zelf nodig heeft. De extra opgewekte energie wil men opslaan en delen met andere pandeigenaren in de omgeving.

Subsidie Provincie Noord-Brabant

Om de technische, juridische en financiële aspecten nader te onderzoeken is door de Provincie Noord- Brabant een subsidie uitgekeerd aan de gemeente Roosendaal in het kader van het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed uit het Corona Herstelfonds. Deze onderzoeken moeten uitwijzen of het oprichten van een ‘Energiekring’ daadwerkelijk haalbaar is. De Energiekring bestaat straks uit verschillende pandeigenaren in de omgeving onder wie de opgewekte energie wordt verdeeld. Naast het verduurzamen van het pand zijn er ook plannen voor vergroening en een renovatie om het pand nog comfortabeler te maken voor de bezoekers.

Renovatie binnenkant

Jan-Hein Sloesen directeur-bestuurder van de Kring: “Theater de Kring is enorm enthousiast over het onderzoek naar een groener theater. Op deze manier werken wij mee aan vergroening in onze binnenstad. Omdat we samenwerken met de gemeente Roosendaal en de provincie Noord-Brabant gaan we een nieuwe periode in, waarbij we van de Kring een groen en duurzaam stedelijk icoon kunnen maken. Dat kan alleen als we het samen doen. En in Roosendaal en Brabant gebeurt dat, daar ben ik trots op!”

Reacties

Cookieinstellingen