KBO-Kring maakt zich zorgen over nachtsluiting huisartsenpost Roosendaal

Foto: Pixabay

In BN deStem van 21 maart 2023, was er te lezen, dat de Huisartsenpost Roosendaal, met ingang van 1 mei 2023 ’s nachts op slot gaat en men voor acute zorg tussen 23.00 uur en 08.00 uur moet uitwijken naar de huisartsenpost in Bergen op Zoom.

Dit bericht baart de KBO-Kring Gemeente Roosendaal en de omringende KBO-kringen in West-Brabant, grote zorgen. Naast de Gemeente Roosendaal, heeft een sluiting ook voor de omliggende gemeenten van West-Brabant consequenties.

KBO-kring

Belangenbehartigers van KBO-Kring Gemeente Roosendaal, hebben met een ‘brandbrief’ naar het bestuur van Stichting Huisartsenpost West-Brabant, hun grote zorg geuit over de nachtsluiting van de Huisartsenpost in Roosendaal.

KBO-Kring Gemeente Roosendaal is samengesteld uit de KBO-afdelingen van de dorpen Nispen, Wouw, Heerle Moerstraten, Wouwse Plantage en de stad Roosendaal. In totaal behartigen zij de belangen van meer dan 3000 senioren, in de leeftijd tussen de 50 en 100 jaar. Het totale werkgebied is voor de huisartsen in dit gebied echter vele malen groter, als men uitgaat van alle senioren in deze regio.

Inwoners wettelijk recht op een goede (basis) gezondheidszorg.

De vergrijzing in West Brabant is groter dan in de rest van het land. Dit zal de komende jaren nog groter worden. Op dit moment valt een derde van de bevolking van West-Brabant onder de senioren. Naast Gemeente Roosendaal, heeft een sluiting ook voor de omliggende gemeentes van West-Brabant consequenties.

Niet alleen senioren zullen van de sluiting van de huisartsenpost de dupe worden, maar ook andere kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld pasgeboren baby’s.

‘KBO-Kring West-Brabant ziet de huisartsenpost als een basisvoorziening voor de gemeente Roosendaal en omgeving’.

‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat een gemeente van ca 80.000 inwoners tijdens de nachten niet meer over een eigen basisvoorziening zoals huisartsenzorg kan beschikken. Hierbij hebben wij nog geen rekening gehouden met de omliggende gemeentes die net als wij, als gevolg van de sluiting, voor problemen komen te staan’.

Sluiting van de huisartsenpost in de nacht kan volgens KBO-Kring West-Brabant fataal aflopen.

  • De dienstdoende huisarts in de nacht zal voor zijn visites langer onderweg zijn, omdat zijn werkgebied veel groter wordt.
  • Een deel van de senioren beschikt niet meer over eigen vervoer. Men moet de hulp van derden inroepen, wat meer tijd kost en dus ook nog een langere aanrijdtijd. Dit kan een reden zijn te wachten met het inroepen van medische hulp met alle gevolgen van dien.
  • Het algemeen alarmnummer 112 zal vaker gebeld gaan worden.
  • Als men gebruik moet maken van een taxi, dan zijn hier ook nog hogere kosten mee gemoeid.

‘Wij hopen met deze brief ook een signaal namens onze senioren te geven en de Stichting- Huisartsenpost West-Brabant te overtuigen, terug te komen op hun besluit,’ aldus KBO-Kring West-Brabant.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen