Verkeersplan 2015-2020 gemeente Roosendaal

Foto: redactie

Het Gemeentelijke Verkeer- en Vervoerplan 2008-2015 (GVVP) loopt dit jaar af. Een nieuw Verkeersplan is in de maak. De gemeente wil hier graag bewoners, ondernemers en verkeersdeskundigen bij betrekken.

De rol van de overheid verandert en er zijn nieuwe economische en technische ontwikkelingen. Dit heeft gevolgen voor de mobiliteit en bereikbaarheid van de gemeente Roosendaal. Daarnaast spelen er nogal wat belangen.

Belangen

De inwoner met kinderen wil dat z’n kroost veilig buiten kan spelen, de jongere zonder rijbewijs wil met het openbaar vervoer naar school kunnen. De ondernemer in de binnenstad wil dat zijn klanten dichtbij kunnen parkeren, de ondernemer op het industrieterrein wil zekerheid over de aanvoer van goederen.

Ook met zulke aspecten moet een Verkeersplan rekening houden. Half april is gesproken met een aantal vertegenwoordigers van belangengroeperingen over de mobiliteit en bereikbaarheid in en om Roosendaal.

De wensen en aandachtspunten van de verschillende organisaties en professionals voor het Verkeersplan 2015-2020 zijn in kaart gebracht. Daaruit is een aantal algemene conclusies getrokken.

Nieuwe beleidskoers

In het nieuwe verkeersbeleid staan drie thema’s centraal.

1. Verduurzaming
Lopen en fietsen zijn de meest schone en stille manieren om je te verplaatsen. Door hier als gemeente op in te zetten, verbetert het lokale leefklimaat. Daarnaast wil de gemeente dat het gemotoriseerde verkeer schoner en stiller wordt.

2. Innovatie
Nieuwe technieken in auto’s en infrastructuur kunnen verkeersproblemen voorkomen. Auto’s gaan steeds meer onderling en met hun omgeving ‘communiceren’. Hierdoor stroomt het verkeer beter door, neemt de veiligheid toe en het is beter voor het milieu.

3. Benutting en intensivering
De gemeente wil de positie van Roosendaal in het (boven)regionale en landelijke netwerk versterken. Daarvoor zijn betrouwbare, brede verbindingen tussen steden en kernen nodig. Knooppunten zoals het stationsgebied hebben in het netwerk een belangrijke positie.

Mening van de bewoners

De volgende stap was deze beleidskoers voorleggen aan de inwoners van Roosendaal. Via de website van de gemeente en Facebook konden mensen hun mening geven. 134 inwoners hebben gereageerd. 67% van hen geeft aan dat ze zich voldoende herkennen in de nieuwe koers.

Ook hebben deze mensen een aantal punten genoemd die ze duidelijker terug willen zien in het nieuwe verkeersbeleid. Hier komen we binnenkort op terug.

Lees ook:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen