Succesvolle samenwerking Leerplicht

Foto: Gemeente Roosendaal

Op 28 maart 2017 hebben Wethouders van onderwijs in de gemeenten Roosendaal, Halderberge, Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen de overeenkomst regionale leerplicht verlengd voor een periode drie jaar.

Twee jaar geleden is een regionale leerplicht organisatie gevormd voor het onderwijs. Deze samenwerking levert nu positieve resultaten op en is positief beoordeeld. Zo is er een daling van het aantal nieuwe meldingen voortijdig schoolverlaters van 360 naar 253. Daarom zal de regionale leerplicht samenwerking komende jaren worden voortgezet.

In 2014 is door de samenwerkende gemeenten gekozen voor één gezamenlijk beleid, één team leerplicht met één werkwijze, één contactpersoon vanuit een school en één contactpersoon vanuit leerplicht. Deze manier van werken wordt door de scholen en ouders unaniem zeer gewaardeerd en als grote verbetering ervaren.

Afgelopen twee jaar is door het team leerplicht gewerkt aan een reductie van doorlooptijden van de dossiers bij verzuim en geen schoolinschrijving. De afstemming tussen leerplichtambtenaren en jeugdprofessionals is verbeterd tot een betere afstemming.

Ouders en scholen waarderen deze manier van werken zeer en ervaren het als een grote verbetering. De cijfers in het jaarverslag tonen aan dat intensiever samenwerken al in de fase van preventie verder schoolverzuim kan voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen