Dodenherdenking en bevrijdingsfestival

Dodenherdenking 2015
Dodenherdenking 2015
Foto: Kees van Loon

Ieder jaar vindt op de avond van 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaats. In de gemeente Roosendaal vindt deze herdenking plaats op twee locaties, namelijk in Roosendaal (georganiseerd door het gemeentebestuur) en in Moerstraten (georganiseerd door het plaatselijke Oranjecomité).

Première van ‘The Dutch Bears’
De dodenherdenking in Roosendaal start dit jaar met de première van de film The Dutch Bears in de bioscoop City. De vertoning van de film start om 18.00 uur (inloop vanaf 17.30 uur). De documentaire duurt 1 uur en 1 kwartier en geeft een inkijk in de indrukwekkende verhalen van de 49th West Riding Infantry Division, ook wel bekend als de Polar Bears. Zij waren de mannen die Roosendaal en omstreken tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd van de Duitse bezetter.  Kijk voor meer informatie op Facebook: The Dutch Bears.

Herdenking Roosendaal
De herdenking bij het bevrijdingsmonument in de Parklaan en begint om 19.50 uur. Deze herdenking start met een toespraak van burgemeester Niederer, een gedicht door de Gast van de Burgemeester: Esmeralda Kuijpers en een toespraak van Luitenant-Kolonel Willem Melchers van het Korps Commandotroepen.

Na de toespraken wordt het Taptoesignaal gespeeld en om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Hierna worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen door mannenkoor Concordia, koor Vox Jubilans en aanwezigen. Daarna draagt stadsdichter Eric van Deelen een gedicht voor, gevolgd door het lied ‘In Flanders Field’ van de Canadees John McCrae. Dit lied wordt uitgevoerd door het koor Vox Jubilans.

Burgemeester Niederer legt namens het gemeentebestuur en de inwoners van de gemeente Roosendaal een krans bij het monument. Vervolgens krijgen de familieleden van de oorlogsslachtoffers en oud-verzetsstrijders, een vertegenwoordiger van de Oranjestichting Roosendaal namens de Engelse bevrijders, het korps Commandotroepen, de leerlingen van de openbare basisschool “De Singel” (deze school heeft het monument geadopteerd), de verenigingen oud-militairen, de brandweer en politie en alle aanwezigen die daar prijs op stellen, de gelegenheid om bloemen of een krans bij het monument te leggen. Met het bieden van de mogelijkheid om langs het monument te defileren wordt de herdenkingsplechtigheid besloten.

Herdenking Moerstraten
In Moerstraten begint de herdenking met een gebedsdienst in dorpshuis de ‘ParelMoer’ om 19.00 uur. Na de gebedsdienst gaat men in stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Luienhoekweg. Hier aangekomen wordt een krans gelegd door wethouder Corné van Poppel en een vertegenwoordiger van het Oranjecomité en worden de vlaggen halfstok gehesen. Vervolgens krijgen de overige aanwezigen de gelegenheid om kransen en/of bloemen bij het monument te leggen. Hierna wordt het Taptoe Signaal geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Wethouder Corné van Poppel zal daarna een toespraak houden.

Bevrijdingsfestival
De volgende dag, vrijdag 5 mei vieren we de bevrijding. Om 18.00 uur zal burgemeester Niederer een korte toespraak houden bij het bevrijdingsfestival in het Emile van Loonpark. Het bevrijdingsfestival wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het is een initiatief van comité Herdenken en Vieren. De organisatie is in handen van de Jongerenraad van Roosendaal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen