Nieuwe centrumring krijgt steeds meer gestalte

Foto: Publiek domein

De aanleg van de centrumring gaat weer een nieuwe fase in. Op maandag 8 januari 2018 starten de werkzaamheden van de vijfde fase van de nieuwe centrumring: het tweede deel van de Burgemeester Prinsensingel.

Dat is het wegvak tussen de Molenstraat en de Nieuwstraat. De nieuwe centrumring wordt (grotendeels) eenrichtingsverkeer met meer ruimte voor fietsers, voetgangers én groen. Het wordt een herkenbare, compacte ring rond het centrum: ‘de strik om onze binnenstad’.

Start werkzaamheden

De werkzaamheden aan het eerste stuk van de Burgemeester Prinsensingel, het weggedeelte tussen de Kloosterstraat en de Molenstraat, zijn volgens planning voor de feestdagen afgerond. Maandag 8 januari starten de werkzaamheden aan het tweede gedeelte van de Burgemeester Prinsensingel. “Het wegvak dat tussen de Molenstraat en de Nieuwstraat ligt pakken we dan in vijf fases aan. Op die manier voorkomen we een langdurige afsluiting van het hele weggedeelte.”, zo laat de gemeente weten.

Deze werkzaamheden duren naar verwachting 15 weken. De omwonenden en ondernemers zijn hierover persoonlijk geïnformeerd tijdens een informatieavond.

Eenrichtingverkeer Kloosterstraat – Vughtstraat omgekeerd

Met ingang van 10 januari wordt ook het eenrichtingverkeer in de Kloosterstraat en de Vughtstraat omgedraaid. Dat houdt in dat het verkeer vanaf oostelijke richting (komende vanaf de Stationsstraat) in westelijke richting (naar de Burgemeester Prinsensingel) wordt geleid. Precies tegengesteld dus aan de tijdelijke situatie van de afgelopen maanden. Dit zal niet alleen voor de bewoners, maar ook voor bezoekers van het stadskantoor en de basisschool Jeroen Bosch even wennen zijn. Het maakt allemaal deel uit van het grotere geheel, namelijk het verkeer rond de binnenstad beter geleiden.

Verkeersveiligheid

Op de gehele route van de nieuwe centrumring komt de oude dubbele rijbaan te vervallen en wordt eenrichtingverkeer ingesteld. Daarnaast wordt een lint van groenvoorzieningen langs de centrumring gecreëerd. Aan de ‘binnenzijde’, de kant van de binnenstad komt een vrij liggend fietspad te liggen. Dit komt de verkeersveiligheid van fietsers ten goede. Tijdens de werkzaamheden wordt ook de openbare straatverlichting aangepast en worden er mantelbuizen in de grond gelegd ter voorbereiding op Smart City en andere innovatieve ontwikkelingen.

Om overlast zoveel mogelijk tegen te gaan, wordt het werk gefaseerd uitgevoerd. Dat duurt in tijd wel iets langer, maar op die manier wordt de binnenstad zo efficiënt en praktisch mogelijk bereikbaar gehouden. Er komen tijdelijke verkeersmaatregelen om de weggebruikers in goede banen te leiden en te verwijzen naar eventuele omleidingsroutes.

Prioriteit bij het hele project is dat de bewoners, ondernemers en de parkeergarages goed bereikbaar blijven. Naar verwachting is onze nieuwe centrumring na de zomer van 2018 helemaal klaar. De actuele planning en bijbehorende omleidingsroute zijn te vinden op de website van de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen