70 partners bij SAMEN werkconferentie

Foto: Gemeente Roosendaal

Op dinsdag 6 november vond de eerste SAMEN werkconferentie plaats. Ruim 70 partners uit het zogenaamde “voorliggende” zorgveld (doorverwijzers) waren hierbij aanwezig.

De bijeenkomst vond plaats in Mariadal stond in het teken van het versterken van de onderlinge samenwerking. Het ‘voorliggend veld’ is het netwerk van vrijwilligers en professionals die beschikbaar zijn in de Roosendaalse samenleving om inwoners te helpen om op eigen kracht en naar eigen tevredenheid aan de samenleving deel te nemen. Het uitgangspunt hierbij is dat je een helpende hand bij voorkeur vindt in je eigen omgeving en niet persé achter een loket.

Waar staan we nu?

De eerste maanden voor de drie Roosendaalse wethouders die een deel van het sociaal domein onder zich hebben, zit erop. Het is duidelijk dat op het gebied van de zorg in Roosendaal uitdagingen bestaan, die de gemeente niet in haar eentje kan en wil aanpakken. Vandaar dat deze bijeenkomst tot stand kwam. Om de onderlinge samenwerking, tussen vrijwilligers en professionals, op een hoger plan te brengen. Om elkaar te leren kennen. Om meer kennis met elkaar te delen. Om elkaar te stimuleren. Om elkaar te betrekken bij de stappen die nodig zijn om het zorgaanbod voor onze inwoners te verbeteren. Om die reden organiseerde de gemeente Roosendaal deze eerste bijenkomst met de zorgpartners uit het voorliggend veld (bijv. huisartsen, onderwijs, MEE, Novadic, TWB, Boost etc.). De gemeente pakt het initiatief op om het uitwisselen van dit soort kennis te blijven ondersteunen.

Aan het werk

Opzet van de avond was om, met behulp van werktafels, samen met een thema aan de slag te gaan.
De thema’s gingen over:

  • Jeugd
  • Geestelijke Gezondheid Zorg
  • Ouderen
  • Veranderingen die nodig zijn

Alle deelnemers kwamen op deze manier aan twee tafels te zitten met wisselende tafelgenoten. Zo leerden ze elkaar kennen en kregen inzicht in elkaars werkprocessen. Er is veel waardevolle informatie opgehaald en uitgewisseld. Per thema werd een terugkoppeling gegeven over de top drie opvallendste dingen die aan de tafel waren besproken. Over een half jaar komen de deelnemers opnieuw bij elkaar komen en bekijken welke concrete stappen er ondertussen gemaakt zijn.

Gastspreker

Guus Schrijvers, hoogleraar Public Health & Gezondheidseconoom was uitgenodigd als gastspreker. Hij vatte aan het einde van de avond de opgehaalde informatie samen. Opvallende zaken koppelde hij daarbij aan adviezen die hij vanuit zijn jarenlange verdieping in het vakgebied kon geven.

Reacties van de drie betrokken wethouders

Wethouder Klaar Koenraad
“Het was vanavond weer heel duidelijk dat we allemaal onderdeel uitmaken van een groter geheel en dat iedereen daarin zijn eigen betekenis heeft. Door samen te werken versterken we de afzonderlijke schakels en bouwen we aan een positieve gezondheid voor onze inwoners”.

Wethouder René van Ginderen: “De bijeenkomst heeft laten zien dat er voldoende partijen zijn die met enthousiasme deze versterking van de samenwerking met ons willen aangaan. Daarnaast ben ik onder de indruk geraakt van alle goede ideeën en plannen die ik op de posters zag verschijnen”

Wethouder Inge Raaijmakers sloot af met de woorden: “Het is duidelijk dat we elkaar nodig hebben en dat samenwerken ons allemaal op een hoger niveau brengt. Zo kunnen we elkaar bijvoorbeeld gebruiken om ideeën bij elkaar te toetsen en kennis te delen. Die kansen moeten we aangrijpen. Ik weet nog niet precies hoe we het gaan doen maar vanavond was het begin. We gaan dit in ieder geval vaker doen”.

'

Reacties

article
57594
Op dinsdag 6 november vond de eerste SAMEN werkconferentie plaats. Ruim 70 partners uit het zogenaamde
https://roosendaal.nieuws.nl/nieuws/gemeente/57594/70-partners-bij-samen-werkconferentie/
2018-11-07T16:03:39+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/288/2018/11/07155448/IMG_0649-1.jpg
gemeente