VVD blijft grootste in Brabant na Provinciale Statenverkiezingen, maar FvD wint fors

Foto: Nieuws.nl (Daniel de Laat)

De VVD is de grootste partij van Noord-Brabant gebleven na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is dan weer de grootste winnaar in de provincie. De huidige coalitie verliest door de uitslagen haar meerderheid in het provinciehuis.

De grote winst van FvD was de meest opvallende uitslag van de avond. Als nieuwkomer staat de partij in de laatste uitslagen – met 95,8 procent van de stemmen geteld – op 9 zetels. De Brabantse VVD blijft de grootste met één zetel meer. Daarmee blijven de liberalen op hetzelfde aantal zetels in de Provinciale Staten staan.

Alle andere partijen die onderdeel uitmaken van de Brabantse coalitie – SP, D66 en PvdA – verliezen zetels. Samen raken ze er zeven kwijt, en verliezen zo hun meerderheid in de Staten. Brabant scoort ook dit jaar het laagst met de opkomstcijfers. Iets meer dan de helft van de Brabanders (52,2 procent) ging woensdag stemmen.

Roosendaal
Nieuwkomer FvD heeft van Roosendalers de meeste stemmen gekregen (16,1 procent) en heeft daarmee de VVD ingehaald (15,9 procent met een verlies van 1,8 procentpunt), die voorheen de grootste waren. Het CDA (10,9 procent) en de PVV (9,5 procent) maken de top-4 compleet. Vooral de PVV verliest fors: de club van Alexander van Hattem haalde 7,3 procentpunt minder stemmen binnen.

De Roosendaalse opkomstcijfers vallen tegen: slechts 48,2 procent van de inwoners ging woensdag naar de stembus. Alleen de gemeenten Helmond (48 procent) en Tilburg  (47,4 procent) hadden een lagere opkomst in Brabant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen