Aanpak van eikenprocessierups in Roosendaal

Foto: redactie

Iedereen herinnert zich de overlast nog die de eikenprocessierups in 2019 heeft veroorzaakt. Die overlast willen we dit jaar terugdringen. Maar wel op een milieuvriendelijk manier.

We hebben niet alleen gekeken naar het effect van onze eigen aanpak vorig jaar, maar ook naar die in andere gemeenten. Dit leidt ertoe dat we dit jaar meer inzetten op de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de koolmees, de gaasvlieg en het lieveheersbeestje. We creëren daarmee ook meer biodiversiteit in de openbare ruimte. Bij scholen, speelplaatsen en sportparken gaan we de eikenprocessierups preventief te lijf met een bacteriepreparaat. Ook toonden veel inwoners eigen initiatief. Uiteraard ondersteunen we die initiatieven van harte. Zo hangen er in Heerle en Wouw op verschillende plaatsen vogelkastjes om koolmezen en andere volgens aan te trekken.

Preventief behandelen

De eerste rupsen zijn een paar dagen geleden al gesignaleerd. Daarom we starten op korte termijn met preventief behandelen van eikenbomen bij scholen, speelplaatsen en sportparken. Dat doen we op het moment als het blad in de eikenbomen komt. Naar verwachting is dat de laatste week van april. Het bespuiten van het eikenblad met het bacteriepreparaat is noodzakelijk bij de preventieve bestrijding. Door het eten van het blad, worden de rupsen geïnfecteerd en gaan ze dood. Zit er nog geen blad aan de boom, dan heeft preventief behandelen geen zin. De gemeente Roosendaal telt overigens in totaal 14.900 eiken.

Vlinders

Daarnaast behandelen we locaties in woonwijken waar dat mogelijk is. Dit doen we niet als er zeldzame vlinders zijn geconstateerd in een woonomgeving. Het bacteriepreparaat doodt namelijk alle rupsen en dus ook de vlinderrupsen. Dat is slecht voor ons ecosysteem. De locaties die we niet behandelen zijn gebaseerd op de vlinderkaart van de Vlinderstichting. Deze stichting heeft een zorgvuldig beeld van de vlinderpopulatie in ons land.

We behandelen niet in het buitengebied

In het buitengebied grijpen we zo min mogelijk in. Dat laten we aan de natuurlijke vijanden over. Alle maatregelen die we nemen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, zijn erop gericht om de biodiversiteit vergroten. We plaatsen vogelkastjes voor mezen op strategische plekken, we zaaien bloemenmengels in voor gaasvliegen en lieveheersbeestjes en we plaatsen insectenhotels.

Overlastperiode

De periode van overlast verwachten we vanaf half mei tot in juli. Na de derde vervelling gaan de eikenprocessierupsen namelijk nesten vormen en de vervelende jeukharen produceren. Nu is het nog rustig, qua overlast. Uiteraard gaan we op hardnekkige plekken de nesten wegzuigen. Vanaf half juli starten we ook met het plaatsen van feromoonvallen om data te verzamelen voor de komende jaren. Rond half juli ontpoppen de rupsen zich. De mannetjes vlinders lokken we met een aantrekkelijk geurstof in de val. Door de mannetjes vlinders te tellen, krijgen we zicht op hoeveel processie vlinders er ongeveer rondvliegen. Zo was in 2018 was het aantal processievlinders veel groter dan in 2019. We verwachten op basis van deze data dat de overlast dit jaar minder groot zal zijn.

Bewonersinitiatieven zijn erg welkom!

We nodigen inwoners uit om ons te bellen of te mailen met een initiatief om de overlast van de eikenprocessierups terug te dringen. We bekijken dan samen hoe dit uit te voeren. Dit kan gaan om het plaatsen van vogelkastjes en het inzaaien van geschikte bloemenmengsels. Inmiddels zijn er al zo’n 200 vogelkastjes opgehangen voor verschillende vogelsoorten. Maar ook andere initiatieven voor het vergroten van de biodiversiteit zijn welkom. Alles om onze gemeente nog groener te maken.

Meer informatie op speciale kaart

Meer informatie vindt u op onze website van de gemeente Roosendaal. Daar vindt u ook een speciale kaart waarop de locaties staan die we behandelen en welke niet. Vanaf half juli zijn op deze kaart ook de locaties met feromoonvallen te vinden.

[Roosendaal Nieuws nu 6.500 likes! | Adverteren | Nieuwsbrief | Weer in Roosendaal?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen