Quiet Community moet armoedeproblematiek in Roosendaal aanpakken

Foto: Pexels

Dit jaar moet een Quiet Community gaan bijdragen aan een duurzame aanpak van de armoedeproblematiek in Roosendaal. Voorheen lag de focus van het armoedebeleid op het verbeteren van de voorzieningen. Nu verschuift dat naar het hervinden van het zelfvertrouwen, veerkracht en zelfregie bij de inwoners in armoede.

Een armoedemonitor gaat de gemeente de komende jaren inzicht geven en wie bereikt wordt met de vernieuwde aanpak en wie nog niet. Ook geeft de armoedemonitor inzicht in hoeveel Roosendalers rondkomen van een laag inkomen en hoe deze groep is samengesteld. Met de monitor is te zien hoe de armoede zich ontwikkelt. Tevens geeft het inkijk in de nieuwe manier waarop de gemeente de armoede wil tegengaan. Daarnaast zal een externe onafhankelijke deskundige de gemeente voorzien van adviezen rond het thema armoede.

“Meer in regie over hun leven.”

Voor kinderen komt er een speciaal beleid en ook jongeren blijven een belangrijke doelgroep in de preventieve aanpak van armoede. In het geval van jongeren bepalen schulden vaak hun toekomst. Het merendeel van deze jongeren start vanuit een achterstand en zijn door pech of onwetendheid in een situatie terecht gekomen waar ze zonder hulp niet meer uit komen. Voorlichting aan jongeren en een doorontwikkeling van de preventieve aanpak staat de komende jaren op de agenda.

“Armoede en schulden zijn hardnekkige problemen met vaak een structureel karakter. Individuen of huishoudens die ermee te maken krijgen ondervinden daar langdurig de consequenties van”, aldus wethouder Klaar Koenraad. “Veel mensen die in armoede leven, hebben behalve met een financieel probleem vaak ook te maken met andere problemen. Als we inwoners grip kunnen geven op hun financiële situatie komen ze ook steeds meer in regie over hun leven.”

Armoede gaat de hele samenleving aan. Gebaseerd op dit gedachtegoed wil de gemeente Roosendaal, in navolging van gemeenten als Tilburg, Amersfoort en de Drechtsteden, een Quiet Community opstarten. Met hulp van de Quiet Community wordt armoede verzacht en al doende een sociaal isolement voorkomen of doorbroken. Het activeert mensen en vergroot het gevoel van eigenwaarde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen