Toekomstige bewoners Tiny Houses bekend

Foto: Gemeente Roosendaal

De toekomstige bewoners van de Tiny Houses op Tiny Oevers Vlietpark zijn bekend. Na een spannende selectieronde kan een tiental pioniers eind dit jaar hun eigen Tiny House bouwen op Stadsoevers.

Eind dit jaar wordt er gestart met de bouw van de Tiny Houses. De pioniers gaan nu eerst aan de slag om hun plannen verder uit te werken. De sanering van het terrein vindt na de zomer plaats. Daarna komen de eerste voorzieningen voor de bouw van de Tiny Houses. Rezone is door de Gemeente Roosendaal gecontracteerd om het traject op te zetten en om de bouw van de Tiny Houses en de vorming van de gemeenschap te begeleiden. Het bureau heeft veel ervaring met het opzetten van nieuwe woongebieden, waaronder Minitopia in Den Bosch.  

“Het is een avontuur”

De nieuwe bewoners van Tiny Oevers staan te trappelen om aan het avontuur te beginnen. Ze stappen over van hun reguliere huis of appartement naar een compacte woning met een vloeroppervlak van maximaal 50 m2. Dat past bij hun minimalistische levensstijl. Als je woont met weinig ruimte en spullen, blijft er meer tijd over voor belangrijke, immateriële zaken in het leven. Zoals sporten, erop uit trekken met vrienden, eten met familie en tijd voor jezelf. Daarnaast zijn de nieuwe bewoners echte duurzaamheidspioniers; ze willen zo min mogelijk afval produceren, gebruikmaken van tweedehands en biologisch afbreekbare materialen en  zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. In de huizenplannen zie je dat terug. Daken vangen regenwater op voor de douche en het toilet, zonnepanelen wekken energie op en de bewoners eten liefst groenten uit  hun (collectieve) moestuin.  

“Wonen kan simpel en hoeft helemaal niet zo duur te zijn”  

Sommige bewoners bouwen hun Tiny House helemaal zelf en anderen kopen een kant en klare woning. Opvallende voorstellen die op de toelichtingsavond voorbijkwamen zijn een huis dat met de zon mee beweegt om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen. Of een kas-woning waarvan een groot deel van de woning uit glas bestaat, wat het ‘buiten is binnen gevoel’ versterkt.  

De bewoners geven samen vorm aan Tiny Oevers. Ze beslissen met elkaar hoe ze bepaalde zaken geregeld willen hebben. “De maatschappij is steeds meer op ‘ik’ gericht. Dit project houdt in dat we samen iets moois maken. Daar word ik blij van,” aldus een van de toekomstige bewoners. Er zijn ideeën genoeg. Zo kan een gezamenlijke ontmoetingsplek tevens een workshopruimte zijn. Apparaten die iedereen nodig heeft zijn voor collectief gebruik. En bewoners helpen elkaar graag een handje waar nodig.  

De Tiny House bewoners zijn van verschillende leeftijden en gezinssamenstellingen; singles, koppels en een ouder met kinderen. Ze dragen graag bij aan  een actieve gemeenschap in Tiny Oevers. Tiny Oevers Vlietpark ligt in Stadsoevers. Een nieuw stuk stad met een innovatief en duurzaam karakter. Iets bijzonders voor alle Roosendalers. Tiny Oevers ligt aan de Oostelijke Havendijk, naast het Innovitapark en het strand. 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden