Op vakantie? Maak het inbrekers niet gemakkelijk!

Foto: Pexels

Niet iedereen zal vanwege corona op vakantie gaan deze zomer. Maar de zomer is wel de periode waarin inbrekers graag hun slag gaan. Dit jaar is er in de gemeente Roosendaal minder ingebroken dan voorgaan de jaren.

In de coronatijd is er zelfs een periode van vier weken geweest waarin helemaal niet werd ingebroken in onze gemeente. Dat is mooi, maar inmiddels zien we dat inbrekers weer op pad gaan. Samen met jou willen we voorkomen dat criminelen deze zomermaanden een inhaalslag maken. Als bewoner kun je gelukkig zelf veel doen om een woninginbraak te voorkomen.

Hang en sluitwerk in orde?

Hoe zou jezelf binnenkomen zonder sleutel? Dat is ook de manier waarop een inbreker naar jouw huis kijkt. Check de kwaliteit van je sloten. Zorg voor stevig en goedgekeurd hang- en sluitwerk, materiaal dat voldoet aan het Politiekeurmerk. Daarmee verklein je de kans op inbraak enorm. En niet alleen in de vakantietijd.

Binnen en buitenboel op orde?

Heb je een achterom? Doe de poort dan goed op slot. Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen. Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht. Installeer ook de beschikbare track-and-trace-software op dit soort apparatuur om ze gemakkelijker te kunnen opsporen. Registreer u kostbare eigendommen, zodat je in geval van nood een duidelijke beschrijving kunt geven. Download hier de registratiekaart, vul hem in en bewaar hem goed.

Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en printen. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen.

Ziet het huis er bewoond uit?

Laat je huis er bewoond uit zien. Overdag de gordijnen potdicht en gesloten rolluiken lokt de aandacht van inbrekers. Zet een tijdschakelaar tussen je lampen, zodat die op verschillende tijdstippen aan en uit gaan. Laat een kopje op tafel staan en leg een krant of open boek neer, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen. En zeker niet de schoongemaakte koelkast openzetten.

Zijn de thuisblijvers alert?

Vraag je buren om een oogje in het zeil te houden. Laat ze niet alleen de plantjes water geven. Ze kunnen de post opruimen en de gordijnen af en toe sluiten. Misschien kunnen ze af en toe hun auto op jouw oprit zetten. En dat kun jij weer voor hen doen als zij op vakantie gaan. Heel handig daarbij is de ‘burenkaart’ die je daarvoor kunt gebruiken die je kunt downloaden op de website van het www.hetccv.nl.

Er zijn buurten waar ze via een Whatsapp-groep elkaar informeren, zodat de thuisblijvers in de straat extra alert blijven. Neem hiervoor contact op met buurtpreventie Roosendaal.

Meld verdachte situaties!

Heeft u een verdachte situatie gezien en is persoon of auto niet meer in de bel dan de politie op telefoonnummer 0900-8844. Bel 112 bij spoed of heterdaad situaties, als hulp bij direct nodig is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen