Fietspad Nelson Mandelaweg voortaan op zonne-energie

Foto: redactie

Afgelopen week zijn er LED-grondspots langs het fietspad en de parallelweg tussen het fietspad van de Nelson Mandelaweg in gebruik genomen. Het gaat om een pilot.

Deze solar wegdekverlichting zorgt voor een grotere verkeersveiligheid en sterker veiligheidsgevoel voor degenen die van de weg gebruik maken. Weggebruikers kunnen over een grote afstand duidelijker het verloop van de weg zien en vallen bovendien zelf beter op.

Straatverlichting op zonne-energie

Bij het intreden van de schemering gaat de wegdekverlichting aan en brandt deze gedurende de hele nacht. Zodra het daglicht wordt gaat het LED-licht uit en laadt de batterij zichzelf op met zonne-energie. De
verlichting werkt namelijk volledig op zonne-energie. Bijkomende voordeel is dat er geen lichthinder voor flora en fauna ontstaat. Daarnaast is er geen sprake van jaarlijkse onderhouds- of energiekosten. De solar wegdekverlichting is verzonken in het asfalt aangebracht zodat het geen obstakel is voor fietsers.

Wethouder Inge Raaijmakers komt met deze proef tegemoet aan een wens van de Roosendaalse gemeenteraad en zegt in een reactie: “Deze duurzame en voordelige oplossing zorgt met minder licht voor meer zicht. Roosendaal wil een duurzame gemeente zijn, voor nu én voor de generaties na ons. Een groene, gezonde, en welvarende stad voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek komt. Het verduurzamen van stad, dorpen en leefomgeving is een gigantische operatie, tegelijkertijd is het een enorme kans die heel veel gaat opleveren. Daarnaast investeert de gemeente Roosendaal ook in verkeersveiligheid. Bij dit project komen verduurzaming en veiligheid voor onze inwoners op een mooie manier bij elkaar samen.”

Het systeem is recent door de firma InfraMarks in opdracht van de gemeente Roosendaal aangelegd. Als de resultaten van deze pilot positief zijn, kan worden overwogen om dit ook op andere plaatsen binnen de gemeente Roosendaal worden toegepast.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden