Op weg naar een 100% zwerfafvalvrij Roosendaal

Foto: Gemeente Roosendaal

Er wordt in Roosendaal steeds meer eten afgehaald bij de lokale (afhaal)restaurants. Een vervelend gevolg hiervan is de toename van zwerfafval in de omgeving van deze restaurants. En dat terwijl de gemeente Roosendaal zich hard maakt om vrij te zijn van zwerfafval.

Reden voor de gemeente om met de campagne ‘Eten afhalen, afval opruimen’ de samenwerking op te zoeken met deze ondernemers.

Wil jij als restauranteigenaar gratis aansluiten bij dit initiatief? Neem dan contact op met [email protected] of kijk op www.rsdaandebak.nl

‘Eten afhalen, afval opruimen’

Met de campagne streeft de gemeente Roosendaal naar een 100% zwerfafvalvrije gemeente. Zij wil hierin samenwerken met eigenaren van lokale restaurants en fastfoodketens. “Een 100% zwerfafvalvrije gemeente bereiken we alleen als we daar samen ons best voor doen. Wij geloven dat het mogelijk is en dat deze campagne ons een stuk verder brengt in ons doel.” Aldus wethouder Klaar Koenraad, die verantwoordelijk is voor dit initiatief. “We gaan niet alleen voor minder zwerfafval, maar ook voor minder plasticgebruik. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap. We vragen klanten om hun afval netjes op te ruimen. De ondernemer vragen we om minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken en hun omgeving in een straal van 25 meter op te ruimen.” Als klanten hun afval opruimen in plaats van op straat gooien, hoeft de ondernemer zelf minder op te ruimen. Een extra reden voor een ondernemer om mee te doen, want het opruimen in een straal van 25 meter is een taak van de ondernemer volgens de lokale APV.

Roosendaal aan de bak!

De campagne is onderdeel van de communicatiecampagne Roosendaal aan de bak (RSD aan de Bak). RSD aan de Bak is in 2019 gelanceerd en richt zich op gedragsverandering binnen het afvaldomein. RSD aan de Bak richt zich op zowel huishoudelijk- als zwerfafval en wordt de komende periode via verschillende acties steeds meer zichtbaar. Het doel: vermindering van restafval binnen het huishoudelijke afval en het streven om gemeente Roosendaal 100% zwerfafvalvrij te krijgen.

Gratis campagnepakket voor ondernemers

Om dit te bereiken doet de gemeente veel meer dan alleen communicatiemiddelen inzetten. Ze biedt lokale (afhaal)restaurants en fastfoodketens een gratis campagnepakket aan. Het pakket bestaat o.a. uit papieren afvalzakken, servetten en raamposters. Restauranteigenaren kiezen zelf welke van deze middelen ze willen gebruiken. Bas Raeijmaekers, senior projectleider afval en grondstoffen, zegt hierover het volgende: “Daarbij vragen we ondernemers om hun klanten te wijzen op het netjes opruimen van hun afval. De samenwerking met ondernemers is in onze ogen cruciaal om de campagne te laten slagen. Ook werken we samen met specialistische gedragswetenschappers. Zij helpen ons om een positieve gedragsverandering bij inwoners én ondernemers te faciliteren. Door bijvoorbeeld de juiste middelen en boodschappen te gebruiken. Het moet vooral duidelijk zijn wat we van de inwoner verwachten. Van de samenwerking met deze gedragswetenschappers zien we al mooie eerste resultaten bij andere campagnes, maar we zijn er natuurlijk nog niet. We willen 100% zwerfafvalvrij zijn. Daarom gaan we ook dit jaar weer met z’n allen aan de bak voor een schoner Roosendaal!”. Het campagnepakket van de gemeente is de eerste keer gratis, de restauranteigenaar besluit vervolgens zelf of hij/zij de campagnemiddelen blijvend wilt inzetten en/of hij of zij hier op een andere manier invulling aan geeft.

Hoe meer deelnemende restaurants, hoe beter!

De gemeente Roosendaal wil klanten van restaurants stimuleren om het afval netjes op te ruimen. Dat kan zowel in de daarvoor bestemde afvalbakken onderweg als thuis. Restaurants spelen een cruciale rol in dit project. Daarom doet de gemeente een oproep aan lokale restaurants én landelijke ketens in de gemeente Roosendaal om samen in actie te komen tegen zwerfafval. De komende weken benadert zij deze restaurants actief via o.a. mail, brief en sociale media. Alle restaurants die meedoen aan de campagne krijgen zichtbaarheid via de sociale media kanalen van de gemeente Roosendaal en op de website: www.rsdaandebak.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden