Carnaval in de dorpen: een overzicht

KBO-bal Aopelaand
KBO-bal Aopelaand
Foto: Marco Schillemans

Wat is er zoal in de dorpen te doen deze carnaval? De provincie heeft dit handig in kaart gebracht.

Zoals Roosendaal de komende week Tullepetaonestad heet, zo hebben ook de dorpen hun eigen namen. Nispen wordt omgedoopt in Aopelaand, Wouw wordt Paplaand, Heerle heet Puitenlaand, Moerstraten Mangelpeejenlaand en Mastepinnenland is twee weken lang de naam van Wouwse Plantage.

Aopelaand (Nispen)

Het motto dit jaar is ‘In oew Droome’. Volgens traditie is op zondagmiddag de optocht. Voor de jeugd is er het Colabal op vrijdag en de aopkesmiddag op dinsdag. Dinsdagavond om 0.00 uur wordt de kraai afgeschoten.

Paplaand (Wouw)

‘Doede ok meej’ is hun motto. De optocht in Wouw is dinsdagmiddag. Een ander hoogtepunt van het Paplaandse carnaval is het inhalen van de hoogheden op zaterdag.

Puitenlaand (Heerle)

Puitenlaand heeft dit jaar, om elf over twee op maandag, de Grote Jubileum Optocht. Daarna is er de prijsuitreiking en de afsluiting bij ‘Boerin meej Kalf’. Verder wordt er op zondagavond gedweild in diverse cafés en is er op vrijdagmiddag de kinderoptocht. Dat alles onder het motto ‘Ut kom nie aonwaaje’.

Moerstraten (Mangelpeejenlaand)

Ai, ‘We tuine deur in’ dit jaar in Moerstraten… Zaterdagmiddag vertrekt de optocht in Mangelpeejenlaand, die wordt opgevolgd door het vastenavondbal. Als afsluiting van carnaval wordt op dinsdag de Peej neergehaald.

Wouwse Plantage (Mastepinnenlaand)

‘Tis un koud kunstje’ vinden ze in Mastepinnenlaand. Carnaval is afgelopen weekend al afgetrapt met het inhalen van de prins en zijn gevolg en de optocht. De optocht van Wouwse Plantage is de eerste van Brabant. Er rijden altijd veel grote wagens mee, die deze optocht als een soort try-out zien. Het was zaterdag een gezellige drukte langs de route, ondanks het druilerige weer.

Dit weekend gaat het feest door met een lunch met de prins en een ludieke voetbalwedstrijd op het veld van RKVV Rimboe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen